Omdat deze na de update is gewijzigd, raadt het bedrijf aan de functionaliteit van koppelingen tussen Excel en Access te controleren. Microsoft vraagt al zijn klanten met een volumelicentie om bij een nieuwe uitrol van Office XP en 2003, meteen Servicepack 2 te installeren.

Aanleiding is een door Microsoft verloren rechtszaak over een deel van de code van Microsoft Office. Het verzoek heeft alleen betrekking op de Professional-versie van Office. Het is niet nodig dat bedrijven reeds geinstalleerde versies van het product versneld upgraden, al ziet Microsoft vanwege de verbeterde beveiligingsopties in Servicepack 2 geen reden dat niet toch te doen.

In November 2005 wees een Amerikaanse rechter de claim van de Guatemalteekse uitvinder Carlos Armando Amado toe, dat Microsoft met de code in Office inbreuk maakt op een door hem verworven patent op het koppelen van Excel en Access. Microsoft heeft als gevolg daarvan de technologie waarmee dit gebeurt, aangepast. Verder moet het concern gehoor geven aan de uitspraak zijn klanten te vragen de nieuwe code voortaan te gebruiken bij nieuwe installaties.

Volgens Hans van der Meer, Program Manager voor Microsoft Office in Nederland, zijn de brieven ook naar de Nederlandse klanten gestuurd maar heeft men er verder geen reacties op ontvangen. Ook omdat men direct na de uitspraak, klanten en partners hierover heeft geinformeerd. "Klanten en partner weten al geruime tijd dat als Servicepack 2 voor Office 2003 uitkomt, zij deze onmiddellijk moeten installeren. Wij zien bovendien momenteel geen grootschalige uitrol meer van Office XP en waar dat al gebeurt zit de fix al in het product dat op de nieuwe Volume Licentie disk-kits staat", aldus Hans van der Meer. "Het is voor bedrijven die koppelingen hebben tussen Excel en Access wel raadzaam om te gaan testen of dit nog werkt na een update met de service packs omdat de functionaliteit is gewijzigd."