Daartoe heeft het softwarebedrijf een 'verzoek tot opschorting van het vonnis' ingediend, meldt het juridische blog Groklaw.

Vorige week oordeelde een rechter uit Texas dat Microsoft willens en wetens inbreuk heeft gemaakt op een patent van het Canadese i4i door het inbakken van 'custom xml ' in Word 2003 en later ook Word 2007.

Microsoft moet binnen 60 dagen zijn Office-software dusdanig aanpassen dat het patent niet meer wordt geschonden. Zo niet, dan mag Microsoft zijn tekstverwerker Word niet meer verkopen in de VS. Bovendien moet het bedrijf maar liefst 290 miljoen dollar aan i4i betalen.

Belastende e-mail

Een interne e-mail van een Microsoft-medewerker vormde een belangrijk bewijsstuk voor het keiharde oordeel van jury en rechter, zo viste InformationWeek uit het vonnis. Hieruit blijkt dat Microsoft op de hoogte was van i4i en hun gepatenteerde product vóórdat het bedrijf custom xml inbouwde in Word 2003.

Ene Martin Sawicki van het Word-team schreef namelijk aan zijn collega's: "We hebben het [product van i4i] enige tijd geleden gezien en hebben gepraat met de makers. Word 11 zal het overbodig maken."

Aangezien het opschortingsverzoek niet openbaar is, blijft onduidelijk of Microsoft uitstel vraagt voor de megaboete of voor het dreigende verkoopverbod voor Word of voor beide maatregelen.

Wangedrag

Overigens blijkt 40 miljoen van de totale boete opgelegd wegens 'wangedrag in de rechtszaal', ontdekte InformationWeek ook. Tegen het expliciete verbod van de rechter in heeft de advocaat van Microsoft aanklager i4i meermalen vergeleken met een patenttrol die zijn patenten niet gebruikt maar oppot.

Daarnaast maakte de advocaat, tot woede van de rechter, meermaals de vergelijking met een omvallende bank die door de kredietcrisis bedelt bij overheid. "Al deze argumenten waren onophoudelijk, juridisch ongepast en in direct in strijd met de aanwijzingen van de rechtbank", aldus rechter Leonard Davis.