Nadat onlangs bleek de IPv4-adressen op beginnen te raken in Latijns-Amerika, maakt Microsoft nu bekend dat de IPv4-adressen die de VS beschikbaar heeft vrijwel op zijn. Daarom wijkt het bedrijf in de VS voor Azure uit naar adressen die buiten de eigen regio zijn geregistreerd.

Rek IPv4 is eruit

Microsoft benadrukt dat een IP-adres die in het buitenland is geregistreerd niet meteen betekent dat de dienst buiten het land wordt gedraaid. Het is bij de IANA niet mogelijk om een IP-registratie over te hevelen naar een andere regio en het bedrijf wijst erop dat een Braziliaans IP-adres kan zijn toegewezen aan een lokaal apparaat.

Ars Technica meldt bijna tegelijkertijd dat het langverwachte eind van IPv4-ruimte (bijna 4 miljard, exclusief kunstgrepen als NAT) na jarenlange waarschuwingen dan toch echt in zicht is, gebaseerd op het opraken van de adressen in Midden-Amerika. In Noord-Amerika waren in april nog 17 miljoen adressen over en het Europese RIPE recyclede vorige maand enkele miljoenen vrijgekomen IPv4-adressen. De boodschap is duidelijk: de rek is eruit.

Nederland loopt achter

De adoptie van opvolger IPv6, met zijn sextiljarden potentiële adressen, verloopt ondertussen, vooral in Nederland, bijzonder traag. De SIDN stelde onlangs dat IPv6-uitrol verplicht moet worden in Nederland en heeft daar ook een juridisch ideetje voor: Netneutraliteit als stok achter de deur.