Een deel van de patentaanvragen betreft vingerbewegingen op twee touchscreens. De vorig jaar geschrapte Microsoft-tablet Courier (een prototype) had twee touchscreens naast elkaar. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld op twee schermen tegelijk zaken selecteren, vasthouden, bladeren, inzoomen of bookmarken.

Ook wil Microsoft bewegingen op of bij de schermranden van een tablet patenteren. Dat omvat dan zowel bewegingen met één als met meerdere vingers tegelijk, van verschillende handen. Deze zogeheten 'bezel gestures' zijn eerder door Microsoft geshowd in een voorproefje (zie onderaan dit artikel) van de Windows 8-interface voor tablets.

Metro-interface

De patentaanvragen voor deze vindingen zijn in februari 2010 ingediend en worden nu gepubliceerd. De patenten zijn nog niet toegewezen. Dat geldt wel voor eerdere patentaanvragen van Microsoft voor onder meer vingerbewegingen voor knippen-en-plakken. Ook op de Metro-interface, die in Windows 8 en Windows Phone 7 wordt gebruikt, heeft Microsoft onlangs een patent toegewezen gekregen door het Amerikaanse patenten- en merkenbureau USPTO.

Microsoft toont touch-bediening via de schermranden ('bezel') van een tablet met Windows 8: