Microsoft Research heeft de TouchDevelop Web App gelanceerd, waarmee ook op mobiele apparaten scripts zijn te maken en om te zetten in apps voor zowel Windows Phone 8 als Windows 8. "De web app is ontworpen voor gebruik op touchscreens, maar pc-gebruikers kunnen ook toetsenbord en muis gebruiken", schrijft Microsoft Research-manager Arjmand Samuel Microsoft Research in een weblogpost. De tool heeft de moderne user-interface die Microsoft ook in zijn systemen gebruikt.

Showcase

De TouchDevelop Web App biedt een ontwikkelomgeving om apps direct op een tablet of smartphone te ontwikkelen. Scripts geschreven met TouchDevelop hebben toegang tot data, multimedia en sensoren. Ook kunnen ze samenwerken met clouddiensten en verbindingen leggen met sociale netwerken. De apps zijn aan te bieden in de Windows Store en de Windows Phone Store.

Gebruikers moeten inloggen via een account op Windows Live, Facebook of Google, en krijgen daarna uitlegvideo's over hoe de tools op de site zijn te gebruiken. Er is een forum voor ontwikkelaars en een onderdeel showcase met creaties die anderen hebben gemaakt.

Shared Windows Core

Het overzetten van applicaties tussen Windows 8 en Windows Phone 8 is al makkelijker geworden dankzij de 'shared windows core'. Windows Phone kan ook games draaien die native compatible zijn met het populaire DirectX-raamwerk. Technisch gezien biedt Windows Phone 8 ondersteuning voor 64 processorkernen.