Het apparaat, dat voorlopig de naam HomeStation draagt, is in wezen een uitgebreide Xbox. De Xbox spelcomputer kan al verbinding maken met internet om online te spelen, heeft een harde schijf en kan werken als dvd-speler. Het systeem van de spelcomputer is opgebouwd uit standaard pc-onderdelen zoals een Geforce chipset van Nvidia en een Celeron processor van Intel. Hierdoor kunnen makkelijk extra functies worden toegevoegd, zo zegt analist Hans Mosesmann van onderzoeksbureau Prudential Securities. "De basis is eigenlijk een pc. Je stopt er gewoon een grotere harde schijf in en voegt wat video-opnamesoftware en Bluetooth toe. En voila je hebt een nieuw apparaat", zegt hij op CNet. Op basis van onofficiële gesprekken met leveranciers van Microsoft denkt Mosesmann dat Microsoft de HomeStation eind dit jaar zal onthullen. Het moet dan begin 2003 te koop zijn in de winkels. Ook Richard Doherty, directeur van onderzoeksbureau The Envisioneerings Group, gelooft in het bestaan van het apparaat. Doherty verwacht dat de HomeStation in de herfst al op de markt komt. Hij denkt dat versnelling in het schema komt, doordat het bedrijf Moxi vorige week tijdens de Consumers Electronics Show een soortgelijk apparaat toonde.

Concurrentie

Het product van Moxi, genaamd Mediacenter, speelt cd 's en dvd's, kan als router dienen voor een internetverbinding en kan voor zestig uur video opnemen. Via een draadloze verbinding kan vanuit elke plek in de buurt gebruik worden gemaakt van het systeem. Mediacenter moet nog dit jaar uitkomen en zal rond de 450 dollar (500 euro) kosten. De Amerikaanse televisiezender TechTV gaf het de 'best of show' prijs. Maar ook uit een andere hoek komt concurrentie voor Microsoft's HomeStation. Spelcomputerrivaal Sony heeft voor zijn PlayStation 2 enkele accessoires ontwikkeld waarmee spelers ook het internet op kunnen. Een los te kopen harde schijf met breedbandaansluiting moet ervoor zorgen dat online gespeeld en gesurft kan worden. Sony heeft hiervoor vorig jaar overeenkomsten gesloten met Netscape voor de browser en met Real Networks en Macromedia voor hun mediaspelers. In december is de testfase begonnen voor het netwerk voor de PlayStation 2 in Europa. De Engelse breedbandaanbieder Telewest biedt de service aan. De bedoeling is dat dit jaar het netwerk beschikbaar moet zijn voor de spelers.

Microsoft ontkent

Maar er zijn ook analisten die niets geloven van het HomeStation verhaal. Matt Rosoff, analist voor onderzoeksbureau Directions on Microsoft, zegt niets van de plannen te weten.Dit onafhankelijke bureau is gespecialiseerd in onderzoek naar Microsoft. Rosoff zegt dat het nergens voorkomt in de plannen van Microsoft voor de volgende twaalf tot achttien maanden. Microsoft ontkende vorig jaar september al de plannen voor HomeStation, nadat hierover een bericht verscheen in het blad PC Format.