De firewall moet in grote mate te configureren zijn, zodat systeembeheerders meer controle hebben over de applicaties en hun gedrag. De nieuwe firewall wordt inmiddels al een maand getest door gebruikers van de Microsoft Community Technology Preview (CTP). Volgens Microsoft is de firewall zo goed als klaar om geleverd te kunnen worden in Windows Vista, later dit jaar.

De uitgebreide controle over applicaties uit zich op meerdere manieren. Austin Wilson van Microsoft: "Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bepaalde instant messaging (im)-applicatie de voorkeur te geven. Indien er een ander chat-programma wordt geïnstalleerd kan deze niet worden gebruikt. Het beheer in bedrijven moet zo een stuk eenvoudiger worden."

De nieuwe firewall is vorige maand verspreid via de CTP build 5270 en gaf de nodige problemen bij het installeren, zo stelde Ed Bott, mede-auteur van het boek Microsoft Windows XP Inside Out. "Na installatie lijkt er niets te zijn veranderd aan de firewall", schreef Bott op zijn blog. Na diverse aanpassingen kunnen de testers de firewall met Geavanceerde Beveiliging starten.

Het beheer van de firewall kan op twee manieren. Enerzijds kan het in 'single machine'-modus, anderzijds kunnen er via Active Directory regels worden opgesteld die kunnen worden toegepast op meerdere machines tegelijkertijd. "Als ik het beleid wil toepassen op 10.000 machines kan ik dat met een spreekwoordelijke druk op de knop doen", belooft Wilson.

De onderliggende code van de firewall, genaamd de Windows Firewall Platform, is volledig herschreven voor Vista. Desondanks zal de meerderheid van de gebruikers de veranderingen niet opvallen, stelt Wilson. "Wie via het configuratiescherm de firewall-instellingen oproept, krijgt hetzelfde te zien als in Windows XP. Indien je naar het andere, geavanceerde beheerdersscherm gaat zie je alle inkomende en uitgaande filters."

Microsoft wil consumenten tevens helpen betere afwegingen te maken bij het blokkeren van applicaties. "We willen gebruikers helpen bij de beslissing, zonder ze te overladen met allerlei overbodige vensters."

Een compleet overzicht rond de nieuwe firewall is bij Microsoft terug te vinden.