- Het succes van MP3, dat zich heeft ontwikkeld als de standaard om muziek over het internet te verspreiden, is ook Microsoft niet ontgaan. Volgende maand zal Microsoft tijdens Audisee 99 in Los Angeles haar plannen voor een eigen compact bestandsformaat bekend maken. Dit muziekformaat staat bekend onder de naam MSAudio 4.0 en zal worden geïntegreerd in Windows 2000 als onderdeel van de Windows Media Player. Alhoewel MP3 zal worden ondersteund, wil Microsoft met MSAudio toch de aanval op MP3 inzetten. Een liedje in MSAudio 4.0 moet twee keer zo klein zijn als in MP3, aldus Sightsound.com, het bedrijf dat heeft meegeholpen met de ontwikkeling van het audioformaat waarmee het ook gemakkelijk moet zijn om online muziek te kunnen verkopen. Met de aankondiging van MSAudio 4.0 probeert Microsoft nog op tijd te zijn voor een beoordeling van de RIAA. Deze overkoepelende organisatie van de platenindustrie evalueert momenteel de verschillende technieken om muziek over het internet te verspreiden waarbij de copyrights worden gerespecteerd: het Secure Digital Music Initiative.

- Nu alle lichten voor de overname van Netscape door America Online op groen zijn, maakt 's werelds grootste provider werk van de reorganisatie die hiervan het gevolg is. Volgende week komt AOL met een verklaring waarin de precieze plannen staan. Nu al echter weten ingewijden te melden dat bij Netscape maximaal 750 medewerkers (van de in totaal 2500) hun baan zullen verliezen. Andere bronnen hebben het over een lager aantal. Werknemers zal een vrijwillige aftocht worden geboden in ruil voor enkele maanden salaris. Wat in ieder geval zeker is, is dat Jim Barksdale van Netscape zitting zal nemen in het raad van bestuur van AOL. Netscapes mede-oprichter Marc Andreessen zal de hoogste baas van de technologie-afdeling worden.

- De SEA (Search Engine Alliance) is een nieuw samenwerkingsverband van 15 (gedeeltelijk nieuwe) zoekdiensten. De SEA wil naar eigen zeggen de jacht op marktleider Yahoo openen door de diensten van de 15 sites te bundelen. Elke site (door de SEA aangeduid als 'verticale portal') heeft zijn eigen specialiteit, zo is E-Soccer goed in voetbal, doet Shoparoo in winkel-sites, Inomics in economie, Footbot in voedsel en Computer Crowsnest in computers, software en IT. De SEA wil sterk uitbreiden: het aantal deelnemers moet tegen het eind van dit jaar zijn verviervoudigd. Volgens president Renaud van SEA zijn Yahoo en Altavista weliswaar grote zoekdiensten, maar sluiten ze niet aan bij de verlangens van de huidige internetter. Renaud wil dit gat opvullen.

- ClickChoice - de makers van de bekendste filter-software Cybersitter – heeft een een vieze-woorden plug-in voor ICQ op haar site gezet. Gebruikers van ICQ die hun kroost willen beschermen tegen vieze woorden, kunnen de nieuwe lijst downloaden. Vorige week kwam het populaire chatprogramma negatief in het nieuws (zie snippers van 17 maart) omdat ICQ gebruik zou maken van een lijst die ook termen als safe sex en gay rights blokkeerde. Volgens ClickChoice linkte ICQ naar een illegale versie van haar Cybersitter-software. ICQ heeft intussen de online configuratie van het chatprogramma aangepast zodat niet meer naar ClickChoice wordt verwezen. Voorlopig biedt ICQ zelf nog geen alternatief.