Volgens Microsoft-watcher Mary-Jo Foley is Midori een besturringssysteem van de volgende generatie dat op dit moment aan het 'incuberen' is. Dat zou betekenen dat de software het onderzoeksstadium is ontgroeid, maar geen onderdeel is van Windows 7 of 8.

Het systeem zou het daglicht moeten zien voordat Ballmer met pensioen gaat. De topman gaf aan dat dit nog een jaar of negen op zich zal laten wachten.

Er wordt al jaren gespeculeerd over een Microsoft besturingssysteem dat Windows moet vervangen. Zo is liet Microsoft vorig jaar een demo zien van MinWin, een afgeslankte versie van de Windows-kern. Daarmee liet de softwaregigant zien bezig te zijn met het optimaliseren van de verouderde NT kernel.

Besturingssysteem bedoeld voor onderzoek

Daarnaast startte Microsoft in 2003 met het experimentele Singularity, een onderzoeksproject naar een nieuwe microkernel en besturingssysteem waarvan de broncode werd gepubliceerd. Singularity werd alleen ontwikkeld voor onderzoeksdoeleinden en is niet bedoeld als een serieuze poging een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen.

Volgens Ars Technica is Midori een afgeleide van Singularity en heeft het zeker niets te maken met Windows 7. Het enige dat bekend is over het project is dat het onder leiding staat van Eric Rudder en dat Microsoft er flink wat geld in heeft gepompt.

Voortzetting van eerder project

Er wordt ook gespeculeerd dat Midori een voortzetting is van het Cairo project. Een poging van de softwaregigant om een zogenaamd 'distributed computing' besturingssysteem te ontwikkelen. Daarbij worden de taken niet uitgevoerd door een enkele computer maar verdeeld over een heel netwerk van computers. Dit kan zowel met pc's in een ruimte maar ook met aan een netwerk gekoppelde computers van over de hele wereld.

De bloggers van ZDnet hinken op twee gedachten als het aankomt op de functie die Midori gaat krijgen. Volgens Mary Jo Foley gaat het besturingssysteem in grote lijnen wel op Windows lijken omdat de miljarden windowsgebruikers ook met het systeem moeten kunnen werken.

Geen Windows vervanger

Medeblogger Ed Bott denkt echter dat het systeem niet bedoeld is om Windows te vervangen. Het zou eerder naast het populairste besturingssyteem ter wereld moeten bestaan. Hij orakelt dat Midori vergelijkbaar is met Windows NT in 1993. Dat systeem werd samen met de nieuwe versie van de 'normale' Windows uitgebracht waarna zij later naar elkaar toegroeiden.

Bott denkt dat Midori computers met een specifieke taak gaat aansturen. Bijvoorbeeld pc's waarop Windows Media Center of Windows Home server op draaien of bijvoorbeeld virtuele servers.