De softwaremaker reageert op uitspraken van de mede-uitvinder van real simple syndication (rss), Dave Winer. Zodra bekend werd dat Microsoft diverse patentaanvragen had ingediend om rss 2.0 te patenteren, noemde Winer het 'een gruweldaad'. Volgens Winer is het door de aanvragen onvermijdelijk dat Microsoft geld gaat vragen voor het gebruik van de techniek, zo meldt AP.

"Microsoft heeft de patentaanvragen ingediend om bepaalde onderdelen van rss te verbeteren ten gunste van de eindgebruiker en de ontwikkelaar", aldus Sean Lyndersay van Microsoft. De patenten hebben geen betrekking op de volledige rss-techniek, maar slechts onderdelen er van, zo stelt Lyndersay.

Daarnaast is het volgens de Microsoft-medewerker gebruikelijk in de ict-industrie om patenten aan te vragen. Dit betekent niet direct dat Microsoft licenties wil verkopen voor de rss-techniek. Patenten worden vaak aangevraagd om bedrijven te beschermen tegen de concurrentie. Tegenstanders van patenten vinden dat deze te makkelijk worden toegewezen waardoor innovatie op den duur stil staat.