Bill Gates presenteerde tijdens de Consumer Electronics Show (CES) al een prototype van een dergelijke mobiele telefoon annex computer, zo schrijft The New York Times. Het is volgens de Microsoft-topman een goedkoper alternatief dan de laptop. Topuniversiteit MIT liet in november 2005 een prototype notebook zien van honderd dollar. Dit moet zowel de educatieve markt als ontwikkelingslanden een stimulans geven.

De laptop draait op een snelheid van 500 MHz en heeft als besturingssysteem Linux aan boord. Het scherm kan in twee standen worden gezet. Enerzijds in kleur, maar ook in zwart-wit met een scherper contrast en een hogere resolutie om het werken in fel zonlicht mogelijk te maken. Nicholas Negroponte van het MIT Media laboratorium wilde echter niet met Microsoft in zee om op elk notebook Windows te leveren.

Microsoft zet nu in op mobiele telefoons. Craig Mundie van Microsoft: "Iedereen heeft een mobiel." Op plekken waar televisies aanwezig zijn kan een simpele adapter en een toetsenbord de telefoon transformeren tot een pc, zo denkt Mundie. Het bedrijf kan desondanks geen inschatting geven wat de kosten zijn. Microsoft heeft tevens nog geen heldere tijdsplanning.

OS X

Ook Apple deed Negroponte een aanbod. Topman Steve Jobs wilde graag belangeloos het OS X-besturingssysteem ter beschikking stellen. Negroponte stelt echter dat hij voor Linux heeft gekozen vanwege de kwaliteit en het gemak qua onderhoud, en niet zozeer omdat het gratis is. "Ik heb voor open-source gekozen, omdat het beter is. Ik heb honderd miljoen programmeurs waar ik op kan rekenen."