Microsoft is van plan om deze week bekend te maken welke stappen ze gaan ondernemen in de overnamestrijd rond Yahoo. Sinds de deadline van afgelopen zaterdag hebben beide bedrijven geen formele onderhandelingen meer gevoerd. De ingelaste bestuursvergadering van Microsoft op woensdag leverde geen nieuwe beslissing op. Wel zou de top van Microsoft inmiddels hebben besloten om 32 tot 33 dollar per Yahoo-aandeel te betalen. Dat bod ligt flink hoger dan het oorspronkelijke bod van 29,12 dollar maar een officieel bod werd nog niet gedaan. Dat volgt later deze week, aldus de Wall Street Journal. Als Microsoft een dergelijk bod doet, zullen ze daarmee niet meteen de Yahoo-aandeelhouders hebben overtuigd, die op een bod tussen 35 en 37 dollar rekenen. Er zijn echter ook aandeelhouders, die hebben aangegeven dat ze een mogelijke vijandige overname door Microsoft ondersteunen bij een bod boven de 31 dollar.

Weglopen

Een hoger bod zal een deel van de aandeelhouders ertoe aanzetten, om de druk op Yahoo te verhogen om tot een overeenkomst te komen. Met het hogere bod geeft Microsoft ook een signaal af, dat er niet direct wordt aangestuurd op een vijandige overname. Het creëert tegelijk een opening om zonder gezichtsverlies te kunnen weglopen. Vorige week kaartte Steve Ballmer deze mogelijkheid ook al aan, door te stellen dat Microsoft ook zonder Yahoo prima in staat is om de concurrentie in de online advertentiemarkt aan te gaan.

De Wall Street Journal citeert anonieme bronnen, die zeggen dat het onduidelijk is welke benadering Microsoft uiteindelijk zal kiezen. Een van de stappen die Microsoft ondertussen heeft genomen is het rechtstreeks benaderen van aandeelhouders. Steve Ballmer en externe adviseur Alan Schwartz van Bear Stearns Cos. zouden de afgelopen tijd druk bezig zijn geweest met het persoonlijk lobbyen onder Yahoo-aandeelhouders. Een andere tactiek die Microsoft zou kunnen volgen is te proberen om Yahoo's bestuur te vervangen. Microsoft zou al tien genomineerden en drie alternatieve kandidaten hebben gekozen, die met hulp van Yahoo-aandeelhouders benoemd kunnen worden.