De softwarefabrikant heeft het hierbij niet voorzien op concurrenten als Yahoo, maar op de makers van clients die op Mircrosofts MSN-netwerken draaien. Bovenaan het lijstje van Microsoft staat Cerulean Studios, de maker van de Trillian im-client. Cerulean biedt naast een gratis versie ook een betaalde variant van de im-software aan. Dit is Microsoft een doorn in het oog. "Het hebben van een im-netwerk is kostbaar", zegt Lisa Gurry, productmanager van MSN bij Microsoft. Microsoft gaat daarom andere aanbieders voortaan van zijn netwerk weren. "We komen dus met licenties voor derden, zoals Trillian." Microsoft past zijn netwerk momenteel zodanig aan dat de im-clients van derden straks niet meer werken. Half september moeten de eerste resultaten hiervan merkbaar worden. Half oktober zal vervolgens geen enkele concurrerende client meer werken.

Niet afwijzend

Cerulean staat niet afwijzend tegen over de nieuwe licentieconstructie. Topman Scott Werndorfer zegt een deal met Microsoft te willen sluiten. Welke gevolgen dit heeft voor Trillian is nog niet bekend. De bèta voor de nieuwe betaalde versie, Trillian Pro 2.0, is net gereed. Deze versie is wel geschikt voor het vernieuwde MSN-netwerk. Werndorfer kan of wil echter niet zeggen of dit betekent dat oudere clients automatisch worden afgesloten van het MSN-netwerk.

Beveiliging

Niet allen sluit Microsoft met de vernieuwde versie van zijn netwerk concurrenten af, ook dicht het bedrijf meteen een recent ontdekt beveiligingslek. Microsoft oefent nu druk uit op gebruikers van oude versies van MSN Messenger of Windows Messenger een beveiligingsupdate moeten uitvoeren.