Zakelijke gebruikers van Microsofts nog te verschijnen Live Communications Server (LCS) 2005 moeten straks ook instant messaging (im) berichten kunnen uitwisselen met gebruikers buiten de bedrijfsmuren. Volgens kenners is dit een grote stap in de richting van interoperabiliteit in de im-markt. Microsoft ontwikkelt hiervoor een aparte module die de verschillende im-netwerken op eenvoudige wijze aan elkaar koppelt. Zakelijke klanten kunnen hierdoor ook berichten uitwisselen met gebruikers van AIM, Yahoo Messenger en MSN Messenger. "Dit is het nummer één verzoek van onze zakelijke klanten", zegt Taylor Collyer van Microsoft. De module zal apart worden verkocht. De prijs is nog niet bekend. "We zullen proberen het aantrekkelijk prijzen. We willen dat het betaalbaar is."

Interoperabiliteit

Deze vorm van interoperabiliteit was voorheen alleen mogelijk met het nodige kunst en vliegwerk. Alleen met behulp van gatewayproducten van derden konden de verschillende im-netwerken aan elkaar worden geknoopt, om zo onderling berichten uit te kunnen wisselen. Deze manier is echter omslachtig en vereist een flinke inspanning van de it-afdeling van een bedrijf. De nieuwe module zal simpel zijn te installeren en weinig inspanning van de it-afdeling vereisen, belooft Microsoft. "De grote winnaar is de zakelijke klant."

Verliezers

Zowel AOL als Yahoo verwelkomen de beslissing van Microsoft. Beide bedrijven zien de samenwerking met Microsoft op dit gebied als een belangrijke stap voor hun eigen im-diensten in de zakelijke markt. Niet iedereen is echter even blij. Grote verliezers zijn de makers van im-gatewaysoftware, zoals Imlogic, FaceTime en Akonix. Volgens IDC-analist Robert Mahowald hebben deze bedrijven de afgelopen jaren goede zaken gedaan door het gebrek aan interoperabiliteit. Nu deze interoperabiliteit snel realiteit lijkt te worden, `zijn hun dagen geteld', voorspelt Mahowald. "Het is onduidelijk wat hun rol zal zijn. Ze zullen hun focus moeten verleggen."