Een klein onderzoek onder 501 tieners toonde volgens Microsoft aan dat schoolkinderen opvallend weinig weten van de regels bij het downloaden van plaatjes, tekst, muziek, films en natuurlijk software.

'Goede internetburgers'

De helft van de onderzochte tieners wist nauwelijks iets af van online rechtenkwesties. Slechts een op de tien zei de regels zeer goed te kennen, dankzij informatie van hun ouders, uit tijdschriften, van websites of op televisie, zo bleek uit het onderzoek.

Scholen doen volgens Microsoft te weinig aan het bijbrengen van de 'netiquette' op het gebied van intellectueel eigendom. Microsoft heeft daarom een site gemaakt, die jeugdige BitTorrent-gebruikers moet omtoveren in "goede internetburgers". De website is een nogal onhandige poging om de jonge onverlaten met ringtones op het rechte pad te brengen, zo oordeelt The Register.

Scholen

Daarnaast wil Microsoft een cursus over het onderwerp aanbieden aan docenten op Amerikaanse scholen. In samenwerking met Topics Education http://www.topicseducation.com/ probeert het bedrijf tot eind deze maand uit of dat werkt. Als de cursus succesvol is, volgt later dit jaar een grotere uitrol.

In 2004 heeft Microsoft ook al geprobeerd de Amerikaanse jeugd te onderwijzen over intellectueel eigendom. Het bedrijf ondersteunde toen de Play It Safe in Cyber Space-campagne van de Business Software Alliance ( BSA).