If you can’t beat them, join them. Microsoft wil Windows Phone als tweede besturingssysteem op Android smartphones krijgen, en is daarover in gesprek met de Taiwanese mobielmaker HTC. Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Windows erbij

HTC zou voor deze optie geen of nauwelijks licentiekosten hoeven te betalen aan Redmond, een bewijs dat Microsoft worstelt om marktaandeel te veroveren op de mobiele markt, aldus het persbureau.

HTC produceert zowel smartphones met Android als met Windows Phone, maar die laatste verkopen nauwelijks. Het laatste Windows-toestel kwam in juni uit en HTC zou ook geen concrete plannen hebben voor nieuwe releases.

Microsoft kocht begin september de mobiele tak van Nokia voor 5,44 miljard euro, maar is daarmee een directe concurrent geworden van zijn Windows Phone-partners. Overigens zit Android-maker Google in hetzelfde schuitje sinds de overname van Motorola.

Marktaandeel van 3,7 procent

Windows Phone heeft wereldwijd een aandeel van slechts 3,7 procent op de smartphonemarkt, tegenover 79 procent van Android en 13 procent voor Apple, volgens marktvorser IDC. In Europa doet Windows Phone het relatief goed met een marktaandeel van 9,2 procent in de vijf grootste Europese landen.

HTC verkeert in zwaar weer en rapporteerde zijn eerste kwartaalverlies ooit. Het vlaggenschip HTC One heeft de rode cijfers niet weten te voorkomen.