Microsoft heeft de afgelopen periode gepoogd om een uitzonderingspositie te bewerkstelligen voor software die niet specifiek ontwikkeld is voor stemcomputers, zo stelt stemactivist Bo Lipari van New Yorkers for Verified Voting, een organisatie die vergeleken kan worden met 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'.

Fabrikanten van stemcomputers zijn onder de huidige wetgeving (pdf) verplicht om alle broncode en gerelateerde software onder te brengen bij een 'escrow'-organisatie van de verkiezingsraad van New York, zodat deze kan worden onderzocht indien dat nodig is. Volgens de wetgeving is het mogelijk dat een stemcomputerfabrikant ook al het intellectueel eigendomsrecht moet overhevelen als de software in de rechtszaal besproken dient te worden.

Lipari stelt dat Microsoft bij wetgevers heeft gelobbyd en een ongetekend document (pdf) heeft laten rondgaan, waarin de wet in veranderde vorm staat beschreven. Een week voordat hierover een beslissing moest worden gemaakt heeft Lipari dit bekendgemaakt op zijn blog. In een interview zegt hij dat Microsoft niet alleen was in zijn lobby. Stemcomputerfabrikant Sequoia Voting Systems en anderen hebben volgens hem ook geprobeerd om de wet 'af te zwakken'.

"Het was een erg gevaarlijke week", zegt Lipari. "Het feit dat we dit vroeg hebben ontdekt heeft ervoor gezorgd dat het veel lastiger was voor de tegenpartij om hier zomaar mee weg te komen."

Microsoft wilde niet bevestigen dat het document van Lipari ook daadwerkelijk door Microsoft is opgesteld. "We gaan het niet hebben over onze lobbypogingen, maar we hebben constructieve gesprekken met de verkiezingsraad", stelde een woordvoerster van Microsoft de afgelopen week.

"De stemcomputerfabrikanten zijn al enige tijd met ons in discussie", zegt een woordvoerder van de verkiezingsraad over de lobbyacties. "We zullen de dialoog met hen blijven voeren. Het bestuur bekijkt het commentaar van alle geïnteresseerde partijen", voegt hij eraan toe.