Het getal van 40 miljoen stuks is onthuld door Microsoft-topvrouw Tami Reller, die hoofd marketing is voor Windows. "We geloven dat Windows 8 één van de meest succesvolle producten van het bedrijf wordt", zei Reller op een technologieconferentie in de Verenigde Staten van Credit Suisse.

Wat geteld?

De door haar aangehaalde verkoop van 40 miljoen komt echter niet per sé neer op datzelfde aantal echte gebruikers. Microsoft spreekt namelijk slechts van licenties. Technisch gezien kan dit ook Microsofts verkoop van Windows-licenties aan pc-makers omvatten. De met Windows 8 uitgeruste en dusdanig meegetelde pc's en tablets hoeven dan helemaal nog niet in handen van gebruikers te zijn. Het is ook niet duidelijk of Microsoft de tabletvariant Windows RT meetelt.

Een andere tellingsmogelijkheid wat licenties betreft, is het meetellen van bedrijven die een software-abonnement hebben bij Microsoft. Zo'n zakelijke licentie-overeenkomst geeft het recht op gebruik van de nieuwste software van de leverancier, plus gebruik van voorgaande versies. Klanten met zo'n Software Assurance-overeenkomst hebben al sinds augustus het contractuele recht om Windows 8 te draaien. Het is mogelijk om die bedrijven mee te tellen, ook als ze in de praktijk nog gewoon een oudere Windows-versie draaien.

Tweede Surface-tablet

Verder bevestigde marketingtopvrouw Reller op de tech-conferentie dat Microsofts eigen Surface-tablet met Intel-processor in januari uitkomt. De Surface-tablet die in de VS en enkele andere landen al te koop is, heeft een ARM-processor. Dit apparaat heeft dan ook de uitgeklede Windows 8-variant Windows RT, die geen reguliere pc-applicaties kan draaien.

De Surface-uitvoering met het volledige Windows 8, draaiend op een Intel-chip, zou "begin 2013" komen. Dat is nu gespecificeerd tot "januari". Het is nog onduidelijk of en wanneer Microsoft zijn Surface-tablets in meer landen aanbiedt dan alleen het selecte aantal waar zijn ARM-tablet nu verkrijgbaar is.