"Er staan nu zo'n 3600 apps in de Nederlandse Window Store", vertelt Windows-manager Bas Paumen aan Webwereld. "Daar komen er elke dag zo'n honderd bij." Dit zijn dus apps apart gemaakt voor de nieuwe voor touch ontworpen grafische interface (gui) die in Windows 8 de default is, op zowel tablets als pc's.

Apple volgen, en afwijken

Microsoft volgt het succesvolle voorbeeld van Apple. Die concurrent scoort dubbel met zijn iTunes App Store voor iPhone en iPad: het maakt zijn platform aantrekkelijk én het verdient 30 procent van de app-omzet. Datzelfde model hanteert de Windows-reus nu voor de nieuwe versie van zijn op de pc nog altijd dominante besturingssysteem.

"Net als bij die andere app store" is 30 procent 'belasting' van toepassing, zegt Paumen van Microsoft Nederland. Hij licht toe dat dat percentage daalt naar 20 procent zodra een app meer dan 25.000 dollar omzet genereert. Voor niet-Amerikaanse developers kan die grens dus fluctueren; afhankelijk van de wisselkoers tussen hun valuta en de dollar.

Paumen benadrukt het verschil met Apple's app-winkel dat software-aanbieders eigen commerce-systemen mogen gebruiken voor het afrekenen van de app-aanschaf. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld uitgevers die - al dan niet gratis - app aanbieden voor een krant of tijdschrift. "Idem dito voor advertentieplatformen." In Nederland gaan onder meer Trouw, de Volkskrant en het AD mee met de nieuwe Windows-gui.

'RT beperkt qua apps'

Elke app voor de nieuwe gui (voorheen Metro geheten) mag per winkelaccount op vijf verschillende Windows-apparaten worden geïnstalleerd. Dat kunnen dus pc's of tablets zijn met Windows 8 of met de RT-variant voor energiezuinige ARM-processors. Laatstgenoemde heeft apps uit de Microsoft-store als enige optie; reguliere pc-programma's draaien niet op Windows RT.

"Windows RT heeft een langere batterijduur, maar is beperkt qua applicaties", geeft Paumen aan. Hij legt uit dat de ARM-variant van Windows 8 is bedoeld voor zogeheten ultramobile scenario's; gebruiksvormen waarbij mobiliteit het allerbelangrijkste criterium is. "Het zal vaak een companion device zijn", verwijst hij RT naar een rol als tweede computer, naast de pc dus.

Desktop inside

Windows 8 draagt in zich nog de bekende desktopomgeving van Windows 7, die via het Metro-startscherm is aan te roepen. Traditionele pc-applicaties zijn daarin te installeren en te gebruiken. Via de Windows Store kunnen softwareproducenten ook dergelijke "legacy-software" aanbieden, bevestigt Paumen. Voor aanschaf en ook download wordt de klant echter doorverwezen naar de website van de eigenlijke aanbieder.