Apple heeft zijn smartphone- en tabletplatform iOS allang voorzien van een app store, en computerbesturingssysteem Mac OS X heeft het sinds begin dit jaar. De nieuwe OS X-versie Lion is via die Mac App Store uitgebracht. Windows 8 komt in 2012 uit, naar schatting pas in de tweede helft van dat jaar.

Ontwikkelteams

Hoofdontwikkelaar Steven Sinofsky bevestigt nu de plannen voor een Windows app store. Hij blogt sinds kort over de ontwikkeling van Windows 8 en heeft daarbij net de diverse teams opgesomd. Daaronder bevindt zich ook een aparte groep 'App Store'. In totaal zijn er zo'n 35 teams met elk 25 tot 40 developers, blogt de Microsoft-topman. Daarnaast zijn er nog testers en managers.

Meer details over Windows 8 worden komende maand onthuld op de Build-conferentie die Microsoft houdt in de Amerikaanse stad Anaheim (in Californië). Daar toont het bedrijf onder meer ontwikkeltools voor die volgende Windows-versie, die voor tablets niet compatibel is met reguliere Windows-applicaties. Tablet-apps voor Windows 8 draaien op html en JavaScript.

Uitgelekt

Microsofts plannen voor een eigen online-winkel met Windows-applicaties zijn ruim een jaar geleden al uitgelekt. Enkele interne Powerpoint-presentaties zijn in handen gekomen van een Italiaanse Windows-fansite. Details over de 'Windows 8 Store' waren niet te vinden in die blauwdrukken voor de volgende Windows-versie.

Enkele maanden geleden zijn er nog vroege builds en screenshots van Windows 8 uitgelekt waarin ook de aankomende app store te zien is. Het is nog de vraag of het ook echt 'Windows App Store' zal heten, aangezien Microsoft in de clinch ligt met Apple die de naam 'app store' claimt.