De hoogste baas van Microsoft heeft op een developersconferentie in Tokio gezegd dat “de volgende generatie van Windows-systemen” volgend jaar uitkomen. Daar voegde hij aan toe dat “er nog veel meer op stapel staat” én dat het publiek in de loop van 2012 “moet verwachten veel te horen over Windows 8”. Die nieuwe versie van het besturingssysteem komt volgens Ballmer op slates, tablets, pc’s en diverse andere soorten computers.

‘Nieuwe hardware’

Hij heeft dus niet letterlijk gezegd dat Windows 8 ook echt uitkomt in 2012. Dat is wel zo opgevat, door diverse media waaronder ook Webwereld. Ballmers opmerking van “de volgende generatie Windows-systemen” slaat volgens Microsofts woordvoerders op nieuwe hardware; nieuwe modellen pc’s. Die dan dus gewoon het huidige Windows 7 draaien.

“Het lijkt erop dat er een onjuiste verklaring is gedaan”, stelt het bedrijf in een formele verklaring. “We wachten met hooggespannen verwachtingen op de volgende generatie van Windows 7-hardware, die in het komende boekjaar uitkomt.” Microsoft boekjaar eindigt op 30 juni dit jaar.

Naam ook ontkend

“We hebben tot op heden geen formele aankondigingen gedaan over de timing of de naam voor de volgende versie van Windows”, luidt de officiële verklaring in navolging van Ballmers toespraak. De ceo heeft wel ‘Windows 8’ gezegd, wat tot op heden alleen door analisten en journalisten is gebruikt als naam voor de opvolgen van Windows 7.