Deze nieuwe cijfers openbaart Microsofts hoofd financiën en marketing Tami Reller op technologiebeurs CES, meldt technieuwssite ZDNet. Die 60 miljoen verkochte licenties omvat dus zowel de verkoop aan OEM's (original equipment manufacturers, ofwel pc-makers) voor nieuwe pc's als de verkoop aan eindgebruikers voor upgrades, legt de Microsoft-topvrouw uit. Of ook de zakelijke licenties en contracten met grote bedrijven hieronder vallen, blijft onduidelijk.

'In lijn met Windows 7'

De aantallen in het tijdsbestek van 2,5 maand liggen volgens Reller in lijn met de beginperiode van Windows 7. Dat besturingssysteem, dat veel bedrijven momenteel nog uitrollen, kende een snelle start wat de verkoop betreft. Windows 8 zou eind november 40 miljoen keer verkocht zijn. Reller liet toen nog vol vertrouwen weten dat Windows 8 één van de succesvolste producten ooit van Microsoft zou worden.

Daar zijn de meningen echter over verdeeld. Begin december begon het reeds te rommelen toen er onderlinge verwijten tussen de OEM's en de Windows-maker naar buiten kwamen. De pc-makers zouden met matige pc- en tabletmodellen op de markt komen en bovendien in matige aantallen. Andersom is er kritiek op de radicaal nieuwe gui van Windows 8 en de door Microsoft uitgedragen marketingboodschap.

Klein tegenoffensief

Afgelopen weekend zijn ook de verkoopcijfers rond de Amerikaanse feestdagen naar buiten gekomen, en die vielen tegen. Met name de touchmodellen kennen een slechte start. De uitspraken van Reller zijn een klein tegenoffensief. Reller: “Windows 8 is een grote, ambitieuze verandering. We liggen ruwweg in lijn met waar we waren tijdens de eerste maanden met Windows 7."