Dat verklaarde Jim Allchin, bij Microsoft verantwoordelijk voor de besturingssystemen, vrijdag op een persbijeenkomst. Volgens Allchin heeft het concern geen scenario klaarliggen om om te gaan met de kritiek op Windows XP die afgelopen week door politici, privacygroepen en concurrenten is geuit.

Maar de kritiek wordt ook niet genegeerd, aldus Allchin. "Wij nemen het erg serieus. Maar het product waarover ik steeds berichten lees, is niet het product dat wij aan het ontwikkelen zijn." Volgens Allchin staat Microsoft met Windows XP open voor partners, biedt het ruimte voor software van concurrenten en voldoet het aan de industriestandaarden.

Deze week stapten enkele privacygroepen, waaronder de EPIC en Junkbusters, naar de Amerikaanse toezichthouder FTC met het verzoek de privacyaspecten van Windows XP aan een nader onderzoek te onderwerpen. Volgens de groeperingen is het registratiesysteem van de serie webdiensten Passport een schending van de privacy van gebruikers.

Daarnaast vroeg de Democratische senator Charles Schumer aan het Congres om de koppeling met andere Microsoft-programma's in Windows XP te onderzoeken, en begon het bedrijf Intertrust een patentzaak tegen het softwareconcern over de productactiveringtechnologie die in Windows XP wordt gebruikt.

Allchin benadrukte, zo'n 90 dagen voor de geplande release, het belang van Windows XP voor de industrie. Het besturingssysteem zou de ingezakte pc-markt weer een impuls moeten geven.

Een eventuele zaak vanuit de politiek over Windows XP zal dan ook niet door de computerbranche gesteund worden, aldus Gartner-analist Tom Bittman. "Heel veel bedrijven zitten te wachten op Windows XP om hun verkopen op te krikken. Als de overheid de uitbreng vertraagt, zullen zij daar fel tegen protesteren."

Volgens Bittman moet er echter niet te veel verwacht worden van Windows XP. Ondanks het grootse reclameoffensief van Microsoft en pc-makers dat de introductie zal begeleiden, zullen de verkopen volgens de analist niet al te drastisch stijgen.

Microsoft brengt zaterdag de Release Candidate 2, de laatste testversie, van het nieuwe besturingssysteem uit. Tegelijkertijd ontvangen sommige testers nu pas de eerste Release Candidate. Microsoft had de versie enkele weken geleden al ter download beschikbaar gesteld, maar kon de RC1 niet op tijd leveren aan de gebruikers die om een cd-versie hadden gevraagd.

Voor eind augustus staat de zogenaamde RTM-code ('Release to Manufacturing'), waarmee pc-makers het besturingssysteem voorinstalleren op systemen, op de agenda.