Volgens de in Texas ingediende aanklacht zou Microsoft patentnummer 5.933.630 geschonden hebben. Dit patent werd in 1999 door Acceleration Software ingediend en omschrijft een techniek waarmee het mogelijk is om pc's sneller te booten, of opstarten. Microsoft zou deze technologie gebruikt hebben in Windows XP.

Dat claimde althans eiser Acacia, een bedrijf dat patenten opkoopt en voor de rechtbank verdedigt. De rechtszaak was ingediend door dochteronderneming Computer Acceleration Corp.

De rechter concludeerde dat Microsoft het patent niet heeft geschonden en dat het patent ongeldig is omdat de omschreven technologie te 'voor de hand liggend was' en al bestond. De rechter overweegt nog Microsofts klacht dat de patenthouder moedwillig informatie over bestaande technologie heeft achtergehouden bij de patentaanvraag.

Acacia eiste 2,5 dollar schadevergoeding voor elk exemplaar van Windows XP dat verkocht is in de Verenigde Staten. Volgens Microsoft komt dat neer op een bedrag tussen de 600 en 900 miljoen dollar. Microsoft betoogde in de rechtszaak dat er verschillende manieren zijn om de opstartsnelheid van pc's te verhogen en dat de in Windows XP gebruikte technologie afwijkt van die van Acceleration Software.

De rechtszaak was de vierde die Acacia heeft aangespannen tegen Microsoft. Eén eerdere zaak werd geschikt, één werd eerder al door Microsoft gewonnen en een derde is pas afgelopen maandag ingediend, aldus Microsoft.