Het Internet Archive gaat leiding geven aan de coalitie die alles in het werkt stelt om de omstreden schikking van Google Books te torpederen. In deze lobbyclub, die de Open Book Alliance zal gaan heten, zitten zwaargewichten als Microsoft, Yahoo en Amazon, meldt de New York Times.

Vorig jaar oktober trof Google een schikking met de Amerikaanse uitgeversbond. De internetreus betaalt de uitgevers daarbij 125 miljoen dollar en omarmt een nieuw betaal- en abonnementsmodel voor boeken online. Google gaat geld vragen voor het inkijken van miljoenen boeken die niet meer gedrukt worden en ook voor zogenaamde 'orphans'; boeken waarvan de rechthebbenden niet te achterhalen zijn.

Boekmonopolie?

Bovendien zou deze deal met Amerikaanse uitgevers ook gelden voor niet-Amerikaanse boeken. De schikking ligt sindsdien wereldwijd onder vuur.

De antitrusttak van het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt de schikking, en ook de Europese Commissie is inmiddels op de zaak gedoken. Verder protesteren Franse en Duitse uitgeversorganisaties ook tegen deze Amerikaanse aanpak met wereldwijde dekking.

Meer tegenstand

Daarnaast bestaan er ook al andere coalities tegen Google Books, zoals de Open Content Alliance. Die bestaat uit een hele groep universiteiten en bibliotheken. Maar bijvoorbeeld Yahoo is ook al lid van deze club, alsmede Adobe, HP Labs en Xerox.

En nu vormt zich dus een nieuwe zware alliantie van het Internet Archive en Google-rivalen Microsoft, Amazon en wederom Yahoo. "Deze deal heeft enorme, verstrekkende concurrentievervalsende gevolgen die mensen pas net beginnen te beseffen", aldus de vertegenwoordiger van de nieuwe alliantie, Gary Reback, tegen de Times.