De lijst van sterkste merken in Nederland is samengesteld in het kader van het project Coolbranding, de opvolger van de Superbrands-verkiezing. Google voert de lijst aan, gevolgd door Ipod. Ook Nokia is te vinden in de lijst.

De lijst is samengesteld door een vakjury, bestaande uit kopstukken uit de Nederlandse marketing- en brandingbranche. De merken zijn beoordeeld aan de hand van vijf criteria, namelijk dominantie, de mate waarin het merk zich weet te onderscheiden, functionaliteit, innovatie en potentie.

Zo bezet Tomtom de achtste plaats in de toptien potentie en Skype de vijfde plaats in de toptien innovatie. In de overige toptien criterialijsten zijn deze merken niet terug te vinden. Playstation staat als enige spelcomputermerknaam in de criterialijsten.

Apple komt als merknaam in geen enkele toptien van de criteria voor. In 2005 bezette Apple nog de zesde plaats in de sterkste merken toptien. Google, die nu de nummer één positie bezet, stond vorig jaar nog niet in de lijst. De Nederlandse merken zijn dit jaar uit de toptien verdwenen.