Het gaat bijvoorbeeld om de functie Tags & Notes, het taakmenu en de 'Synchroniseren met Outlook' knop. Volgens Microsoft is het verwijderen hiervan in supportmededelingen wel degelijk gemeld, maar gezien de commentaren op het blog van Absolute SharePoint wisten veel klanten niet van deze beslissingen. De cloudsoftware is door Microsoft eenzijdig aan te passen.

Ook het schrappen van Public Sites in SharePoint Online, zoals aangekondigd op een officieus Office 365 blog, is op officiële sites van Microsoft nergens te vinden. Microsoft-volger Mary Jo Foley meldt, op basis van haar ingewijde bronnen, dat Microsoft het schrappen van deze feature wel degelijk van plan is. Bij navraag bij Microsoft ving ze echter bot; het bedrijf doet verder geen mededelingen over de (aanstaande) veranderingen in SharePoint Online.

'Business hoort boven technologie te gaan bij besluiten'

"Microsoft lijkt niet met de klant te praten bij het nemen van zulke besluiten. Op dit moment heeft Office 365 potentieel de cloudmarkt over te nemen, maar als we niet op basisfunctionaliteit kunnen rekenen en Microsoft niet kunnen vertrouwen dat het bij besluiten naar de business kijkt in plaats van enkel naar de techniek, dan kan het voordeel dat ze hebben snel verdwijnen", aldus gebruiker Darren Trimble op het blog van Absolute SharePoint. Meer boze reacties vind je hier.

Microsoft Nederland zegt dat klanten worden geadviseerd de newsfeed, nieuwsbrief, roadmap feed en admin portal van Office 365 in de gaten te houden voor updates over features. "Deze zijn voor iedereen toegankelijk." Het schrappen van Public Sites in SharePoint Online is ook bij het kantoor op Schiphol niet bekend.