De nieuwe zoekmachine, volgens Microsoft een 'decision machine', is vorige week aangekondigd. De machine zou morgen live gaan in de Verenigde Staten. Bing is nu toch iets eerder beschikbaar. De reden daarvoor is niet bekendgemaakt.

Nederland nog niet

In Nederland betreft het nog steeds de bètaversie, maar gebruikers kunnen de landeninstelling aanpassen en dan de volledige mogelijkheden van Microsofts nieuwe zoektechnologie benutten. Het verschil zit in een linkerkader waar onder de noemer Explore de categorieën Images, Videos, Shopping, News, Maps en Travel zijn te doorzoeken. Die hebben elk weer deelcategorieën.

Daarbij biedt Microsoft weer diverse onderverdelingen en mogelijkheden om zoekopdrachten te combineren, bewaren en herhalen. Ook de gefaalde sponsoring van aankopen via zoekopdrachten in Microsofts zoekmachine is een feature van Bing.

Gericht op VS

Het nut voor Nederlandse gebruikers is echter nog beperkt. De door Microsoft veelgeroemde ondersteuning van beslissingen, door metadata te bieden zoals recensies en prijsinformatie, is vooralsnog alleen op de VS gericht. De wereldwijde beschikbaarheid wordt de komende weken geleidelijk gerealiseerd, meldt Microsoft. Een uitgebreide bespreking van Bing is te lezen op zustersite Techworld.