Vorig jaar oktober onthulde Microsoft met het Azure platform zijn cloudambities. Het idee achter het cloud-OS Azure is dat gebruikers diensten kunnen afnemen vanuit de datacenters van het concern. Deze ‘diensten in de wolken’ zijn volledig schaalbaar en worden naar gebruik betaald, wat aanzienlijk kan schelen in de kosten. Naast SQL komt ook de Windows-omgeving in Azure beschikbaar, evenals cloudomgevingen voor Live, .NET, CRM en Sharepoint.

Amazon als concurrent

De nu uitgebrachte testversie van SQL Azure gaat de concurrentie aan met SimpleDB van de ambitieuze boekverkoper Amazon. Het verschil met Microsoft is echter dat SimpleDB geen relationele database biedt, maar het wel reeds commercieel beschikbaar is. Afhankelijk van het dataverkeer vraagt Amazon 0,25 tot 1,50 dollar per gigabyte per maand.

“Met SQL Azure kunnen ontwikkelaars Web2.0, ASP.net en PHP-applicaties ontwerpen met vertrouwde tools. Volgens onze modellen is het pay-as-you-grow waarbij je minieme kosten aan infrastructuur maakt”, aldus programmadirecteur David Robinson van Microsoft in een blogpost. Volgens Robinson zijn er momenteel ‘geen vergelijkbare alternatieven beschikbaar’.

Compatible met SQL Server

Het relationele datamodel van SQL Azure ondersteunt de implementatie Transact-SQL van Microsoft en Sybase. Ook zal er volgens Robinson een hoge mate van compatibiliteit met SQL Server zijn. Dit zou het gemakkelijk maken om bedrijfs- en webapplicaties naar de cloud te brengen.

Tot november is de dienst van Microsoft gratis te gebruiken. Vanaf die maand zullen er twee edities van SQL Azure volgen. De Web-editie zal er dan zijn voor 10 dollar per maand met een maximale opslagcapaciteit van 1 gigabyte. Duurder is de Business-editie voor 99 dollar per maand. Hiermee kan echter een database tot 10 gigabyte gebouwd worden. Nederlandse prijzen voor SQL Azure zijn op moment van schrijven nog niet bekend gemaakt.