Dit blijkt uit een document van Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie dat naar rechter Colleen Kollar-Kotelly is gestuurd.

Microsoft stelde in een voorlopig document voor dat als fabrikanten van mp3-spelers kiezen voor Windows MediaPlayer, dat de keuze exclusief is en er geen andere mediaprogramma's bij worden geleverd.

Het voorstel is voor commentaar naar een aantal fabrikanten gestuurd voordat het door onze juridische afdeling was gecontroleerd, vertelt Microsoft-woordvoerster Stacy Drake.

Volgens Drake is de kans klein dat het voorstel zoals het er nu ligt op de markt wordt ingevoerd. De exclusiviteitsvoorstel heeft Microsoft na een klacht laten vallen. Door welk bedrijf de klacht was ingediend, valt uit het document van Justitie niet op te maken.

In een reactie laat het ministerie van Justitie weten dat het jammer is dat Microsoft in eerste instantie deze vorm van exclusiviteit had voorgesteld. Voor het ministerie is het overigens geen reden om actie te ondernemen tegen Microsoft.

Microsoft bereikte in 2002 een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie in de antitrustzaak. Het departement stuurt elk halfjaar een rapport naar de rechter waarin staat in hoeverre Microsoft zich houdt aan de afspraken uit de schikking.