Volgens CEO Steve Ballmer verwachtte Yahoo minimaal $53 miljard dollar, meer dan Microsoft bereid was te betalen. In een verklaring op de website van Microsoft, schrijft Ballmer: "We blijven geloven dat onze beoogde acquisitie zinvol was voor Microsoft, Yahoo en de markt in het algemeen. Ondanks onze beste inspanningen, waaronder het verhogen van ons bod met ongeveer 5 miljard dollar, was Yahoo niet genegen om ons aanbod te accepteren".

Ballmer vervolgt dat na zorgvuldige overweging het voor Microsoft geen zin heeft om de prijs die Yahoo vraagt, te betalen. "Het is in het beste belang van de Microsoft-aandeelhouders, medewerkers en andere belanghebbenden om ons voorstel terug te trekken". Ballmer herhaalt zijn standpunten nog eens in een brief aan Yahoo-voorman Jerry Yang, die op dezelfde webpagina is gepubliceerd.

Te weinig

Yahoo reageerde daarop met een verklaring waarin bestuursvoorzitter Roy Bostock de overnamestrijd karakteriseert als een onwelkome "afleiding". Bostock verklaart: "Met de afleiding van Microsoft's ongevraagde voorstel achter ons, kunnen we nu alle energie richten op de belangrijkste transitie in onze geschiedenis."

Yahoo houdt vol dat Microsoft te weinig heeft geboden voor het bedrijf. Toch komt Yahoo er waarschijnlijk niet zonder kleerscheuren vanaf: het Yahoo-aandeel zal komende maandag bij het openen van de beurs waarschijnlijk kelderen. Afgelopen vrijdag was de slotkoers 28,67 dollar; een daling naar 24 tot 25 dollar per aandeel lijkt aannemelijk.

Ook intern kan er verdeeldheid optreden: sommige hooggeplaatste managers zagen de verkoop aan Microsoft het liefst doorgaan, terwijl andere er pertinent op tegen waren. Een Yahoo-insider vertelde aan de New York Times dat Jerry Yang de terugtrekking van Microsoft ziet als "een persoonlijke overwinning".

Toch zouden beide bedrijven later dit jaar nog op het bod kunnen terugkomen, als blijkt dat Yahoo niet snel genoeg herstelt van de financiële problemen waar het al twee jaar mee kampt. Wanneer de aandelenkoers onder de twintig dollar zakt, zal een nieuw overnamebod moeilijker te weerstaan zijn.

Nieuw overleg

Zaterdagochtend was er volgens geruchten nog een overleg in Seattle tussen Steve Ballmer en Jerry Yang. Daarbij zouden ook Yahoo-medeoprichter David Filo en Microsoft's president voor online activiteiten Kevin Johnson aanwezig zijn geweest. Bij dit overleg verhoogde Ballmer het bod van Microsoft naar 33 dollar per aandeel naar een totaalbod van 47,5 miljard dollar. Yang zou daarop hebben gereageerd met de opmerking, dat elk bod onder de 37 dollar per aandeel niet acceptabel is.

Een dag eerder waren er zelfs al overnamegesprekken gaande, beweert de New York Times. Daarbij zou een betrokkene hebben gezegd dat de kans op een vriendelijke overname rond de 50 procent lag. Een vijandelijke overname zou voor Microsoft echter lastig zijn geweest: Yang had al gedreigd, dat Yahoo dan stappen gaat ondernemen waardoor de overname niet langer interessant is voor Microsoft. Ballmer brengt dat in zijn brief aan Yang ter sprake: de huidige samenwerking tussen Yahoo en Google op het gebied van zoekadvertenties ziet hij als een maatregel die de overname onaantrekkelijk maakt.

Toekomstplannen

Microsoft is in de afgegeven verklaring vol vertrouwen dat het genoeg in huis heeft om Google's dominantie op de online advertentiemarkt met eigen middelen het hoofd te bieden. "We hebben een getalenteerd team en een aantrekkelijk plan om te groeien met innovatieve nieuwe diensten en strategische overeenkomsten met andere zakelijke partners", schrijft Ballmer in zijn verklaring. "Yahoo had die strategie kunnen versnellen, maar ik ben ervan overtuigd dat we vooruit kunnen blijven gaan in de richting van ons doel". Voor Yahoo liggen er ook nog alternatieven. Er zijn gesprekken gevoerd met News Corporation en AOL, onderdeel van Time Warner.