Microsoft's Unlimited Potential Group is een onderdeel van het bedrijf dat is opgericht om IT-oplossingen te bieden aan ontwikkelingslanden. Voorheen lag hierbij de nadruk vooral op ultragoedkope laptops, gedeelde computers en enkele andere initiatieven. Nu de leiding van MUP is overgenomen door onderzoeksbaas Craig Mundie, lijkt de nadruk van dit project te zijn verschoven naar mobiele telefoons met Windows Mobile, meldt Computer World.

Fone+

Fone+ moet een Windows Mobile toestel opleveren waarbij gebruikers via een docking station een standaard televisie als monitor kunnen aansluiten. Microsoft werkt al langer aan het project. Nu de prototypes zijn getest, is het volgens Mundie duidelijk dat zulke apparaten ervoor kunnen zorgen dat de kosten voor computers in arme landen sterk kunnen dalen.

Slimmere telefoons

Mundie sprak vol goede hoop over het project tijdens het Microsoft Government Leaders Forum in Jakarta, afgelopen donderdag: "We zijn op een punt aangekomen waar telefoons niet langer dom zijn, maar zeer slim. Ik denk dat dat een belangrijke ontwikkeling is in onze poging om internettoegang te bieden in arme gebieden. Deze toepassing van mobiele telefoons kost een stuk minder dan de aanschaf van volledige computers."

Ook arme landen hebben televisies

Zelfs in de armste landen ter wereld zijn veel televisies. Die wetenschap wil Microsoft gebruiken om de kracht van computers overal ter wereld beschikbaar te maken. Naast Fone+ blijft Microsoft overigens ook nog trouw aan de andere drie pilaren van haar project voor ontwikkelingslanden, namelijk goedkope computers, internetdiensten en speciale software die specifieke problemen oplossen.

Meer telefoons dan computers

De wereld telt op dit moment meer mobiele telefoons dan computers. Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 3 miljard mensen zijn die een mobiele telefoon bezitten. Opvallend is dat er ook veel mobiele telefoons aanwezig zijn in derde wereldlanden. De telefoons zijn daar van onschatbare waarde voor bijvoorbeeld boeren die er de marktwaarde van hun producten op verschillende plaatsen mee kunnen zien, zodat ze de beste prijs voor hun producten ontvangen.

Ook de dekking van telefoonnetwerken is wereldwijd goed geregeld. Volgens the GSM Association en de CDMA Development Group heeft het grootste deel van de wereldbevolking toegang tot een mobiel telefoonsignaal.

Project nog in ontwikkeling

Volgens Anoop Gupta, corporate vice president van the Unlimited Potential Group, is Fone+ nog steeds in ontwikkeling en heeft Microsoft nog geen datum waarop het een product op de markt wil brengen: "Het is op dit moment voornamelijk nog een intern project. Het belangrijkste is dat de verschillen tussen de prestaties van een mobiele telefoon en een ultragoedkope pc snel kleiner worden".