Een coalitie van tien Amerikaanse staten en het District of Columbia heeft de rechter verzocht om het overheidstoezicht op Microsoft met nog eens vijf jaar te verlengen. In de schikking uit 2002 kwamen justitie en Microsoft overeen dat Microsoft zijn application programming interfaces (api's) moest delen met externe partijen. Ook werd er een panel van drie personen aangesteld dat volledige toegang kreeg tot de systemen, documenten en broncodes van Microsoft.

Een deel van de schikking, het toezicht op de ontwikkeling van server communicatieprotocollen, is al verlengd tot eind 2009. De coalitie betoogt echter dat alle onderdelen samenhangen, en daarom moet nu de gehele schikking verlengd worden.

Microsoft diende vrijdag een memorandum in waarin het ageert tegen een mogelijke verlenging, waarin het bepleit dat de markt naar behoren functioneert en geen verdere regulering nodig is. Merkwaardig genoeg noemt Microsoft Netscape Navigator daarbij als voorbeeld. Microsoft verklaarde dat "de ondersteunende maatregelen waren ontworpen om mogelijkheden te creëren voor de ontwikkeling en distributie van platformsoftware die draait op de pc-desktop, zoals Netscape Navigator en de Java Virtuele Machine."

Hypothetisch

Om het beroep van de Amerikaanse staten in overweging te kunnen nemen had rechter Colleen Kollar-Kotelly de duur van de overeenkomst eerder al verlengd tot eind januari van dit jaar. De overeenkomst zou aanvankelijk op 31 december 2007 aflopen.

Microsoft verzet zich tegen verlenging van de bemoeizucht en hekelt de onderbouwing van de staten "Bij gebrek aan echt bewijs, moeten de eisers terugvallen op louter hypothetische voorbeelden en ongefundeerde feiten", aldus het bedrijf in zijn memorandum.

Het is opmerkelijk dat Microsoft juist Netscape Navigator noemt. Die browser behaalde midden jaren negentig een marktaandeel van meer dan 80 procent, maar werd gemarginaliseerd toen Microsoft Internet Explorer mee ging leveren met zijn software.

Afgelopen vrijdag kondigde Netscape-eigenaar AOL aan dat het definitief de stekker uit de wegkwijnende browser trekt. Vanaf 1 februari verschijnen er geen beveiligingsupdates meer.