Microsoft komt terug op zijn besluit om Windows 8.1 niet vooraf te delen met IT-professionals. Softwaredevelopers en systeembeheerders krijgen de aankomende Windows-update toch eerder in handen zodat zij hun applicaties, Metro-apps en IT-omgevingen kunnen testen met de nieuwe versie.

De beschikbaarheid voor de betalende abonnees van MSDN (Microsoft Developer Network) en TechNet is per direct, kondigt developertopman Steve Guggenheimer aan in een blogpost. De Enterprise-variant van Windows 8.1 RTM (release to manufacturing) komt later deze maand beschikbaar.

Windows 8.1 en bijbehorend Visual Studio 2013

Naast Windows 8.1 stelt de producent ook de definitieve release van ontwikkelpakket Visual Studio 2013 beschikbaar. Daarmee valt software te maken die specifiek aanhaakt op de nieuwe functies en mogelijkheden in de eerste grote, gratis update voor het pc- en tabletbesturingssysteem van Microsoft. In reactie op klachten van ontwikkelaars over de 'geheimhouding' van de nieuwe Windows-release heeft het bedrijf verwezen naar de preview van Windows 8.1 en de preview van Visual Studio 2013.

Kritische developers hebben daar openlijk op gereageerd dat ontwikkelen en testen met bètatools op een bèta-OS geen haalbare kaart is. Niet alleen bestaat er de mogelijkheid dat bepaalde functies worden gewijzigd, of nog toegevoegd, maar ook is er het feit dat bepaalde vernieuwingen in Windows 8.1 nog niet goed werken. Een van de klagende developers maakt gewag van prestatieproblemen en vraagt zich of hij daar dan voor moet coden of moet hopen dat alles gefixed is in de echt-definitieve release.

Hetzelfde kan gelden voor functies die het clientbesturingssysteem biedt in combinatie met tegenhanger Windows Server 2012 R2 (release 2). De vervroegde beschikbaarheid geldt nu ook voor die nieuwe server-versie, die samenvalt met de 8.1-update voor clientsystemen.

'Geen vooropgezet plan'

Een woordvoerster van Microsoft Nederland laat Webwereld weten dat het ter beschikking stellen van de RTM-code in reactie is op "de feedback" die het bedrijf heeft gekregen van ontwikkelaars en beheerders. Developer zijn van groot belang voor Microsoft, benadrukt zij. Het nu aanbieden van de software aan MSDN- en TechNet-abonnees is níet vooraf al gepland, antwoordt de woordvoerster op vragen van Webwereld.

Tot op heden bracht Microsoft zijn code na het bereiken van de RTM-fase ook uit voor IT-professionals die een betaald abonnement hebben op MSDN of TechNet. Via die Microsoft-diensten krijgen respectievelijk developers en beheerders informatie en ook software om daarmee hun werk te kunnen doen. Ditmaal was dat niet aan de orde. Microsoft heeft in de Verenigde Staten wel een uitzondering gemaakt: voor een select aantal app-makers die met hun producten de nieuwe functies in 8.1 mogen showen.

De eind vorige maand afgeronde RTM-code van Windows 8.1 is overigens niet gelijk aan de code die op 18 oktober uitkomt. Microsoft gebruikt de tijd tussen RTM en GA (General Availibility) namelijk om nog fixes te maken. Vanaf 18 oktober is de echt-definitieve release van Windows 8.1 gratis te downloaden voor Windows 8-gebruikers en staat het voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets.

Volumeklanten met Software Assurance-contract?

Verder krijgen grootzakelijke klanten met een Software Assurance-contract normaliter rond dezelfde tijd de aankomende code in handen. Het is nog niet bekend of die groep gebruikers nu toch ook toegang krijgen tot de nieuwe Windows- en Visual Studio-software. Bij het uitsluiten van de voortijdige beschikbaarheid bevonden Software Assurance-klanten zich wel bij de geraakte gebruikers.

Update:

Link naar de zojuist live gegane blogpost van Microsoft toegevoegd.