Deze opzienbarende concessie heeft Microsoft zojuist gedaan, op vrijdagavond Nederlandse tijd. De Europese Commissie bevestigt de knieval en zegt in een eerste reactie positief te zijn hierover. "De Commissie verwelkomt de nieuwe voorstellen van Microsoft voor Internet Explorer en voor interoperabiliteit."

Met het browser-besluit lijkt Microsoft op voorhand aan een EC-eis te voldoen die officieel nog niet was uitgesproken. De commissie onderzoekt na klachten van Opera opnieuw de positie van Internet Explorer op de browsermarkt.

Windows-gebruikers krijgen bij het eerste gebruik straks een keuzescherm voorgeschoteld, waarbij ze een browser kunnen selecteren. Het keuzescherm biedt elke optie gelijke ruimte voor naam en logo, aanprijzende tekst, een install-optie en een link voor meer informatie.

Het is nog niet bekend welke browsers uiteindelijk in het menu komen te staan. Fabrikanten krijgen namelijk de mogelijkheid nog extra browsers in het menu te plaatsen.

Volgens het voorstel worden browsers niet met Windows meegeleverd, maar wordt de geselecteerde browser automatisch gedownload en als standaard bladeraar ingesteld. Op die manier vermijdt Microsoft problemen met tijdige aanlevering die de introductie van Windows 7 zouden kunnen vertragen.

Ook Firefox, Chrome, Safari en Opera

Microsoft lijkt in ieder geval bereid ver te gaan: bij het voorstel zit alvast een voorbeeld. Daarbij is het eigen Internet Explorer 8 vergezeld van Mozilla's Firefox 3, Apple's Safari 4, Google's Chrome, Opera Software's Opera, en nog ruimte voor eventuele browsers 6 en 7. Verder behoudt Microsoft de al eerder aangebrachte optie voor oem's en consumenten om IE8 uit of aan te zetten in Windows 7.

Vóór deze knieval leek het er al op dat de praktijksituatie voor consumenten in de EU niet drastisch zou veranderen door Microsofts eerdere, vrijwillige actie. Het bedrijf besloot IE8 uit Windows 7 te halen en dat nieuwe besturingssysteem eind oktober zonder browser op de Europese markt te brengen. De keuze voor een browser was dan aan oem's, pc-verkopers en de consument. Een nog lopende rondgang van Webwereld onder pc-fabrikanten wees al uit dat veel bedrijven kiezen voor IE8.

HP koos IE8

HP verklaarde al dat het de Microsoft-browser zou leveren op pc's met Windows 7 die het straks verkoopt in de EU, en ook in Zwitserland en Kroatië. 's Werelds grootste pc-producent levert IE8 dan vooraf geïnstalleerd op zijn pc's. Indien er vanuit klanten vraag is naar andere opties, neemt de leverancier dat wel in overweging, meldde een Nederlandse woordvoerster vrijdagmiddag nog. Voor de zakelijke markt zijn er hoe dan ook mogelijkheden voor applicaties naar wens en complete images op maat.

Het bedrijf benadrukt dat IE8 dan wel preinstalled is, maar niet embedded. De browser van Microsoft is dus gewoon een applicatie en valt door de eindgebruiker te deinstalleren. "Het is geen geïntegreerd onderdeel", verklaart een woordvoerster. Dat is echter te danken aan Microsoft die onder druk van de EC eerder al die uitschakeloptie inbouwde in Windows 7.

Dell koos 'een browser'

De wereldwijde nummer twee in de pc-markt, Dell, reageerde nogal voorzichtig op de vragen van Webwereld. De woordvoerster verklaarde vrijdag dat Dell een webbrowser als essentieel beschouwt voor 'de complete computing experience'. Het Amerikaanse bedrijf was al druk bezig stappen te nemen om straks een browser in zijn Europese pc-fabrieken te installeren op Windows 7-machines. Dat is dan net als bij HP als een gewone applicatie. Of dat er inderdaad één zou zijn, en welke dan, werd niet medegedeeld.

Asus ging voor keuze

De Taiwanese pc-leverancier Asus gaf gelijk aan de consument keuze te willen geven. De Benelux-woordvoerder zei afgelopen woensdag dat er nu nog geen definitief besluit was genomen, maar het meest logische en beste leek hem een bijgeleverde cd met daarop enkele browsers. Hij noemde IE8 en Google Chrome als waarschijnlijke kandidaten. "Ik denk dat de meeste oem's kiezen voor twee browsers."

"Je moet klanten wel de mogelijkheid geven online (het web op - red.) te kunnen gaan." Hij erkent dat een meegeleverde cd met eventueel extra handleidingspapier qua gebruiksgemakt wat lager scoort dan een vooraf geïnstalleerde browser. Hij ziet dat niet als extra last voor Asus zelf en het kanaal van wederverkopers en winkeliers: "Het gaat toch al samen met de introductie van een nieuw besturingssysteem." Daar komt ook nieuwe software, drivers, folders en marketingmateriaal bij, legt de woordvoerder uit.

Bestuderen

Door de concessie van Microsoft doen de individuele plannen van de pc-fabrikanten er nu echter veel minder toe. Zij kunnen straks nog wel eigen browsers toevoegen, die instellen als standaard, en ook IE8 deinstalleren. De EC gaat dat voorstel nu nauwgezet bestuderen en de effectiviteit ervan in de praktijk.