Microsoft, dat komende week Windows Phone 7 uitbrengt, heeft de overeenkomsten voor licenties op de 74 patenten gisteren gesloten. Het meldt dit vooralsnog niet met een persbericht, wat het normaliter wel uitstuurt als het om eigen patenten gaat; zowel deals als aanklachten.

PalmOS

Deze grootschalige afkoop van patenten op smartphonetechnologie├źn is opgemerkt door de Wall Street Journal. Access Technologies en patentenfirma Acacia, waarmee de deals zijn gesloten, melden de schikkingen met Microsoft zelf wel. Details worden daarbij echter niet gegeven.

Access is een Japans bedrijf dat de softwaretak PalmSource van smartphonemaker Palm heeft overgenomen. Die divisie is ooit afgesplitst met als doel het toenmalige PalmOS op meer toestellen van verschillende fabrikanten te laten draaien en om zo standaard te worden. De gepatenteerde uitvindingen waar Microsoft nu bij Access rechten op koopt, zijn afkomstig van Palm, PalmSource, Bell Communications Research, Geoworks en Access zelf.

Patenttrol

Daarnaast schikt Microsoft dus met Smartphone Technologies, een dochterbedrijf van Acacia. Dat bedrijf staat bekend als patenttrol; het heeft in de loop der jaren diverse rechtszaken gevoerd over technieken waar het patent op heeft maar waar het zelf geen producten mee voert. Volgens Business Week heeft Acacia in zijn 18-jarige bestaan talloze patenten opgekocht en daarmee tenminste 337 aanklachten ingediend.

In 2007 is Acacia al opgedoken versus Microsoft. Het ging toen om een technologie voor het snel starten van pc's, wat in gebruik zou zijn in Windows XP. De rechter wees die aanklacht echter af, en heeft bovendien het patent ongeldig verklaard.

Meer geschikt

Daarmee was Microsoft echter niet af van Acacia, die nog veel meer patenten bezit en die in stelling brengt tegen onder meer de Windows-producent. Microsoft heeft in januari ook al een patentschikking getroffen met het bedrijf. Dat ging om een patent op software-compilers, waar Acacia-dochter Freyburger een rechtszaak om had aangespannen.

In diezelfde maand heeft Microsoft ook geschikt met een andere Acacia-dochter (Webmap Technologies) voor patenten op het verzamelen en gebruiken van geografisch gelinkte informatie. Tot slot heeft Microsoft in mei een schikking getroffen, met weer een ander dochterbedrijf van Acacia, voor patenten op resolutieverbeteringen.

Veel meer geschikt

En veel ict-leveranciers zijn Microsoft al voorgegaan. Alleen dit jaar al heeft Acacia via zijn vele dochterbedrijven patentschikkingen getroffen met onder meer: elektronicaproducent Philips, geheugenchipmaker Hynix, ict-reus IBM, harddiskfabrikant Seagate, telecombedrijf Avaya en laptopproducent Toshiba.

Ook open source is niet veilig. Linux-leveranciers Red Hat en Novell hebben het al aan de stok gehad met Acacia. Zij hebben in mei nog een overwinning geboekt. Maar Red Hat heeft net begin deze maand een schikking getroffen voor een ander patent, van een andere Acacia-dochter.