Microsoft heeft veelbezochte websites gecontroleerd op compatibiliteit met de aankomende versie 8 van zijn webbrowser Internet Explorer. Naast de eigen bedrijfssite Microsoft.com prijken vele andere bekende ict-bedrijven op de lijst van zo’n 2400 niet-compatibele sites.

Grote namen

De niet goed weergegeven sites omvatten: Google.com en .nl, Apple.com, Facebook.com, eBay.com, Yahoo.com, IDG.se en Blogspot.com. Ook diverse sites in Nederland en België houden zich niet goed aan de standaarden en zijn dus incompatibel met IE8. Deze zijn onder meer: ABNAmro.nl, Rabobank.nl, Dexia.be, Postbank.nl, NOS.nl, ANWB.nl, Goudengids.nl, Telegraaf.nl, Volkskrant.nl en RelatiePlanet.nl. Volgens de online-sitetest Netrenderer van het Duitse hostingbedrijf Geotek doet Webwereld het echter wel goed.

Volgens geruchten komt IE8 in maart al uit. Microsoft houdt zich in die versie meer aan officiële webstandaarden. Voorgaande versies van de in Windows geïntegreerde webbrowser weken af, veelal met Microsoft-eigen technieken. Webontwikkelaars hebben sites veelal daarop aangepast of zelfs speciaal daarop gericht. Dit vanwege het overweldigende marktaandeel van IE.

De keuze voor betere ondersteuning van standaarden zorgt echter voor een nieuw probleem. Veel sites zijn niet standards-compliant, vanwege IE, en worden dus in de nieuwe IE niet goed weergegeven of werken zelfs niet goed. Microsoft heeft dan ook de optie ingebouwd om webpagina’s weer te geven als IE7. Het bedrijf wilde die modus eerst als default instellen, maar dat heeft tot veel kritiek geleid. Deze zogeheten Compatibility View – dus compatibel met IE, níet met webstandaarden - is nu optioneel. Webmasters dienen hun niet-compatibele sites dus aan te passen. En die lijst van nu 2400 websites is natuurlijk maar een miniem topje van een enorme ijsberg.

Schakelknopje

Microsoft heeft de lijst niet-compatibele sites nu ook verwerkt in een update voor de nieuwe browser. Die update is te downloaden in aparte uitvoeringen voor Vista en voor Windows XP. Dit haakt aan op de Compatibility View die sinds beta 2 aanwezig is in IE8. De default-instelling is echter de standards-mode, waarmee de Microsoft-browser zich beter houdt aan de officiële webstandaarden.

De browser valt door de Compatibility-functie terug op weergave zoals voorgaande IE-versies dat deden, dus niet standards-compliant. Eindgebruikers hebben hiervoor een – relatief onopvallende - knop in de browser die ze kunnen indrukken als een site niet goed wordt weergegeven. Vervolgens onthoudt IE8 die voorkeur voor alle pagina’s en sites onder een hoofddomein. Het is echter maar de vraag of de gemiddelde eindgebruiker die knop actief gaat gebruiken.

Testers van de huidige beta van IE8 krijgen de oproep van Microsoft om incompatibele websites aan te melden. Dat kan via een add-on die de testers dan kunnen downloaden.