Android-ontwikkelaars kunnen hun APK's vrij eenvoudig porten naar Windows 10, in hun eigen omgeving, op het eigen besturingssysteem en in de eigen IDE waar devs in werken. Maar bij de aankondiging van het project opvallend afwezig was over de SDK op Linux. Microsoft bevestigt tegenover Webwereld op dit moment geen SDK voor Linux beschikbaar te hebben.

Simpel porten

Dat is enigszins bevreemdend, omdat een van de speerpunten van Microsofts 'Project Astoria' juist is dat het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om hun apps te porten. Dus geen codewijzigingen, geen nieuwe IDE en geen afwijkende opdrachten; ook de adb wordt met zijn standaardcommando's ondersteund.

Ontwikkelaars hoeven dus niet per se in hun code te wrikken. De SDK zorgt ervoor dat Google-API's worden vervangen voor die van Microsoft en dat platform-eigen features (zoals de Live Tiles) worden toegevoegd.

Afbeelding via Microsoft Build

Maar Android-ontwikkelaars die een Linux-machine gewend zijn, zullen dus niet direct apps kunnen porten naar Windows 10 via de standaardmethode die Microsoft biedt.

Wel kan de APK ingediend worden via Windows Dev Center, waarna die analyseert wat er in de code aangepast moet worden. Ontwikkelaars kunnen dan handmatig aanpassingen doen in de code (via Product Flavors van Android Studio) en wijzigingen van Dev Center overnemen.

Lees ook: Zo bouw je een Android-app om tot Windows-app.