Nadella werkt al meer dan 20 jaar bij Microsoft en zwaait op dit moment de scepter over de cloud- en grootzakelijke markt binnen Microsoft. Dat juist hij de nieuwe aanvoerder van Microsoft wordt werd enerzijds al eerder verwacht, maar door de aanhoudende geruchtenstroom van de afgelopen maanden over 'iemand van buiten' die naar Redmond zou gaan, raakte Nadella toch wat op de achtergrond.

Microsoft heeft een nieuwe, frisse CEO. Wie is Satya Nadella en wat gaat hij doen?

Gates doet een stapje terug

Ballmer maakte op 23 augustus vorig jaar bekend ermee te willen stoppen. Bill Gates neemt nu ook een andere rol aan, die van Founder and Technology Advisor. Hij treedt af als voorzitter van de Raad van Bestuur. Gates gaat Nadella "bijstaan in het technologie- en productenbeleid", staat in het persbericht van Microsoft.

Executive vice-president Nadella is de baas van Microsoft cloud- en grootzakelijke markt. De cloudveteraan werkte eerder voor Sun Microsystems voordat hij in 1992 de overstap maakt naar Microsoft. Nadella is geboren in India en studeerde in de Verenigde Staten. Hij is met zijn relatief jonge leeftijd (46 jaar) een man voor de lange termijn, en dus geen tussenpaus. Bovendien maakt hij in de voormalige Server en Tools-divisie van Microsoft een voortvarende carrière door.