De open source-webserver Nginx is de afgelopen maand niet alleen gegroeid (met 1,9 miljoen actieve sites), het heeft als enige marktaandeel gewonnen. De Apache Foundation, Microsoft en Google hebben elk met hun webserversoftware marktaandeel verloren, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite InfoWorld.

Nét voorbij

Het stuivertje wisselen van de tweede plaats blijkt uit de cijfers van webservermonitor Netcraft over januari. Daarbij heeft het 582 miljoen sites geteld, wat een toename is van 4,9 procent ten opzichte van december. In de maand januari, die nog niets eens half voorbij is, zijn er dus wereldwijd 27,2 miljoen sites bijgekomen.

Nginx is nu in gebruik voor 22,22 miljoen actieve sites en heeft daarmee een marktaandeel van 12,18 procent. IIS draait op 22,14 miljoen actieve sites en dat komt neer op 12,14 procent van die markt. De nummer één, Apache, doet dienst voor 105,7 miljoen actieve sites, wat neerkomt op een marktaandeel van 57,93 procent.

Nginx (groen) is IIS (rood) nipt voorbij:

Bron: Netcraft.

Facebook, Hulu, Dropbox, WordPress

De open source-webserver Nginx bestaat al sinds 2004 en heeft sinds juli vorig jaar een bedrijfsentiteit achter zich. De software is ontworpen voor websites die zeer veel verkeer te verwerken hebben. Onder meer Facebook, Groupon, Hulu, Dropbox en WordPress gebruiken het. In oktober heeft Nginx een investering van 3 miljoen dollar gekregen van het investeringsbedrijf MSD Capital, van Dell-ceo Michael Dell, samen met twee andere investeringsmaatschappijen.

Microsofts IIS is al jaren op afstand de nummer twee na het veelgebruikte Apache. IIS heeft er in januari 1,8 miljoen sites bij gekregen, maar is qua marktaandeel toch achteruit gegaan. Netcraft merkt op dat Microsofts webservers al sinds juni 2010 terrein verliest. Apache is er 3,7 miljoen actieve sites op vooruit gegaan.

Actieve sites

Het gaat hier om actieve sites, en de cijfers zijn dus niet gebaseerd op alleen ip-adressen of alleen domeinnamen. Een telling daarvan zou namelijk niet accuraat zijn, legt de aloude webmonitor uit. Verder filtert Netcraft uit zijn telling van actieve sites ook websites die automatisch zijn aangemaakt, zoals zogeheten placeholders voor geclaimde domeinnamen.

Actieve sites (in het rood) en hostnames (blauw) lopen nogal uiteen qua aantallen:

Bron: Netcraft.