Microsoft heeft op dinsdag in de Verenigde staten een aantal nieuwe modellen gepresenteerd van zijn Zune muziekspeler. De presentatie is niet toevallig gepland op dezelfde dag dat Apple naar verwachting nieuwe modellen van de iPod presenteert. Of dit een deuk in het succes van Apple's muziekspeler kan maken is nog maar zeer de vraag.

Gehoord op de radio, meteen aanschaffen

De nieuwste modellen van de Zune, die overigens nog niet in Nederland is gesignaleerd, geven muziekliefhebbers de mogelijkheid om tijdens het luisteren naar een radiostation een favoriet nummer te 'taggen'. Vervolgens kan dit nummer direct aangeschaft worden in Microsoft's Zune Marketplace. In de VS zijn er 450 radiostations die deze functionaliteit direct gaan ondersteunen, aldus Cnet. Meer stations zullen snel volgen.

Nieuwe functionaliteiten

De afmetingen van de nieuwe Zune modellen wijken niet af van eerdere modellen. De nieuwe Zune biedt wel meer opslagcapaciteit (tot 120Gb) en nieuwe functionaliteiten. Naast de mogelijkheid om nummers te kopen wanneer deze op de radio gedraaid worden geeft de nieuwe Zune ook muzieksuggesties op basis van het luistergedrag van de gebruiker. Liedjes, podcasts en video's kunnen draadloos via een Wi-Fi verbinding met de Zune Marketplace naar de muziekspeler gedownload worden. Bezitters van oudere Zune modellen mogen zich verheugen, want de nieuwe functies zijn dankzij een update van de Zunesoftware ook beschikbaar op hun muziekspeler.

Er is nog geen datum bekend waarop de Zune in Nederland zal verschijnen, maar we zullen minstens tot begin 2009 moeten wachten voordat de Zune in de Nederlandse winkelschappen verschijnt.