De overheid zet een nieuwe stap in het samenvoegen van alle ministeriële sites op Rijksoverheid.nl. De oude sites van de ministeries voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor Justitie en voor Verkeer en Waterstaat zijn sinds vrijdag over naar Rijksoverheid. Daar zijn eerder al vier sites naartoe gemigreerd.

"Op 12 juli 2010 zijn de websites Minbzk.nl, Justitie.nl en Minvenw.nl uit de lucht gegaan", schrijft het ministerie van Algemene Zaken. In het geval van Justitie.nl en alle onderliggende links is dat letterlijk zo. Het gehele domein is offline, terwijl justitie.nl nog steeds nummer 1 scoort in Google en de nieuwe subpagina op Rijksoverheid.nl pas 10de is in de veelgebruikte zoekmachine. Ook de rss-feed van justitie.nl levert geen nieuwe artikelen meer op.

Koppeling ontbreekt

Minbzk.nl en Minvenw.nl linken op die url's wel naar Rijksoverheid.nl, maar ook deze migratie verloopt niet vlekkeloos. Een aantal via Google te vinden subpagina's (zoals 'Organisatie' bij Verkeer en Waterstaat) linkt wel door naar Rijksoverheid.nl, maar is niet gekoppeld aan de juiste nieuwe pagina.

Ministeriële persberichten op de oude sites deeplinken ook niet meer door. 'Minister Eurlings verscherpt en versnelt wetgeving verlening en intrekking nationaliteit van zeeschepen' van 25 mei bijvoorbeeld linkt door naar de algemene nieuwspagina van het ministerie op Rijksoverheid.nl, terwijl dit artikel wel gewoon aanwezig is op de nieuwe site. Dat betekent dat links in oudere Webwereld-artikelen niet meer verwijzen naar de juiste url.

Volgens Eduard Blacquière, specialist in SEO (Search Engine Optimization) bij Orange Valley, is het vervallen van deeplinks niet gebruikersvriendelijk. "Als een bezoeker die oude link wil lezen, maar vervolgens zelf opnieuw moet zoeken naar het bericht op Rijksoverheid. Dat is niet handig."

Rabobank-misser

Het schoolvoorbeeld van mislukte sitemigraties is volgens Blacquière die van de Rabobank, een aantal jaar geleden. De bank was in één klap de toppositie in Google kwijt op woorden als 'lenen' en 'doorlopend krediet'. Het heeft Rabo een jaar gekost om de vindbaarheid op oude niveau terug te krijgen. Ook het Algemeen Dagblad (AD.nl) ging onlangs in de fout met de migratie, zegt Blacquière.

De overheid heeft het niet zo bont gemaakt als die twee migratiemissers, aldus Blacquière. Mede omdat er bij Rijksoverheid.nl zogeheten '301 redirects' worden gebruikt, wat goed is voor zoekmachine-optimalistatie. "Het is belangrijk dat er wordt gekozen voor een 301 redirect en niet voor een 302 redirect. Een 302 redirect is tijdelijk en een 301 redirect is permanent. Zoekmachines weten bij een 301 redirect dat de oude url permanent is verhuisd naar de nieuwe url. De opgebouwde waarde wordt in dat geval dus netjes meeverhuisd naar de nieuwe url. Alle zorgvuldig opgebouwde SEO-waarde blijft dan dus behouden."

Ook bij al eerder gemigreerde ministeries zijn de oude deeplinks naar nieuws, brieven aan de Tweede Kamer en dergelijke ook allemaal verdwenen. Sommige sites zijn nog niet overgestapt (Defensie, Buitenlandse Zaken). Die volgen later dit jaar.

Content niet synchroon

Het ministerie van Defensie bijvoorbeeld leidt nu een dubbelleven; het is aanwezig op zowel Defensie.nl als op Rijksoverheid.nl/ministeries/def. Een automatische contentkoppeling is er niet. Op de Rijksoverheid-subpagina stamt het meest recente bericht van 25 juni ('Behoefte politietrainers Afghanistan in kaart gebracht'), terwijl op Defensie.nl al wel aandacht besteed is aan het recente bezoek van minister Van Middelkoop aan Srebrenica.

Eind 2010 moeten alle sites toegevoegd zijn aan het platform. De websites van de andere ministeries worden in de loop van het jaar ook onderdeel van Rijksoverheid.nl. Op de nieuwe rijkssite zal de informatie niet alleen meer op ministerie, maar ook op thema gerangschikt worden.

6 miljoen euro

De gezamenlijke website is onderdeel van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). De site is gemaakt met het open source cms Hippo, en gebruikt de zoekmachine Lucene, een in Java geschreven search engine voor webserver Apache. Centric verzorgt de hosting. De geschatte kosten van de overgang zijn 6 miljoen euro.