Het team van rechtenstudenten onder leiding van de bekende professor Charles Nesson vraagt internetgebruikers, waaronder ook andere mp3-filesharers, om donaties te geven. Daarmee kan de nu veroordeelde Joel Tanenbaum de boete betalen. Op internetfora is daarover al discussie ontstaan, want mp3-filesharers zouden zo geld geven aan de RIAA (Recording Industry Association of America) en diens omstreden handelswijze.

Tanenbaum gaat nog wel in beroep, maar dat is in eerste instantie alleen om de boete aan te vechten. De Amerikaan verklaart op zijn website dat de rechter daar wel ontvankelijk voor lijkt. Het plan is om daarna een beroep in te dienen om de afwijzing van zijn 'fair use'-verdediging ongedaan te maken.

Bekentenis

Tanenbaum heeft vorige week tegenover rechter en jury volledig schuld bekend. "Ik heb de computer gebruikt. Ik heb muziek gedownload en geüpload. Dat is hoe het zit. Ik heb het gedaan", verklaarde hij. "U geeft dus toe aansprakelijk te zijn voor alle 30 geluidsopnames?", vroeg de advocaat van de aanklagende muziekmaatschappijen. "Ja", antwoordde Tanenbaum.

De Amerikaan heeft enkele honderden of zelfs duizenden muzieknummers gedeeld met andere gebruikers van p2p-programma's als Kazaa en Limewire. Voor de rechtszaak is de aanklacht beperkt tot 30 nummers. Daarvoor is afgelopen vrijdagavond een boete van 675.000 dollar opgelegd.

4 miljoen dollar

Dat is nog relatief mild in vergelijking met de maximaal toegestane bedragen per auteursrechtenschending. Indien de jury voor het maximum was gegaan, had Tanenbaum een boete van ruim 4 miljoen dollar kunnen krijgen.

Eerder heeft de Amerikaanse huisvrouw Jammie Thomas, in de eerste rechtszaak in de VS over mp3-filesharing, een boete van 1,92 miljoen dollar gekregen. Zij ontkent schuld en gaat dan ook in hoger beroep.