De Europese Commissie geeft een miljard euro aan onderzoek naar grafeen. Dit materiaal wordt gezien als de oplossing om allerlei ict-middelen te verbeteren. Onderzoekers werken aan snellere computerchips, betere accu's, flexibele componenten en nog veel meer. Volgens de EC is grafeen voor de 21ste eeuw wat plastic was voor de vorige.

Europese graphene valley

Eurocommissaris Neelie Kroes hoopt dat de grootste onderzoekssubsidie in de geschiedenis van de Europese Unie leidt tot een 'graphene valley' binnen Europa. Ze stelt dat Europa een grootmacht is op kennisgebied en dat wetenschappelijke doorbraken op eigen bodem moeten worden gestimuleerd door de EC. Europa denkt nog jaren de vruchten te kunnen plukken van de doorbraken die grafeenonderzoek kunnen opleveren.

Het Europese grafeenproject bestaat uit leden van honderden onderzoeksinstituten. De 136 hoofdonderzoekers worden aangestuurd door Jari Kinaret van de Zweedse Chalmers University of Technology. Hij moet de komende 10 jaar het grootschalige onderzoeksproject leiden naar de eigenschappen en toepassingen van grafeen.

Onderzoek naar grafeen

De theorie van koolstof nanonbuizen bestaat al heel lang, maar de ontwikkeling kwam in een stroomversnelling toen wetenschappers van de University of Manchester een manier ontdekten om de stof te produceren. Grafeen bestaat uit koolstofatomen in een honingraatstructuur. Het gevormde nanomateriaal is één atoom dik en geleiden hitte en elektriciteit beter dan andere middelen. De stof wordt gezien als een wondermiddel dat in een groot aantal toepassingen kan worden verwerkt.

Daarom staat grafeen volop in de belangstelling van onderzoekers en commerciële partijen. Zo kijkt ook Philips naar de mogelijkheden naar grafeen en betaalt mee aan Brits onderzoek om commerciële toepassingen te ontwikkelen.

Een uitleg van de Europese Commissie over grafeen: