Bij Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven besluit in principe de board of directors over belangrijke vraagstukken zoals overnames en fusies, en leggen hun advies daarna ter goedkeuring voor aan de aandeelhouders. De board is een machtiger variant van de Nederlandse Raad van Commissarissen.

Bij een proxy-gevecht beslissen de aandeelhouders direct, dus zonder inspraak van deze bestuurders, over de toekomst van het bedrijf. Daarbij vertegenwoordigt elk aandeel één stem, al is het gebruikelijk dat zogenaamde preferente aandelen meerdere stemmen bieden.

Belang van 3,6 procent

Sinds Microsoft zijn bod heeft ingetrokken, heeft Icahn zo'n 50 miljoen Yahoo aandelen gekocht, bericht zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het belang vertegenwoordigt 3,6 procent van de 1,38 miljard uitstaande aandelen

Microsoft heeft overigens nog helemaal niet gezegd of het bereid is de onderhandelingen te hervatten, en Icahn moet nog besluiten of hij zijn geplande proxy-gevecht wil voortzetten, zo meldt de zakenkrant.

Aandeelhouders van Yahoo hebben tot uiterlijk dinsdag 19 mei om kandidaten voor nieuwe leden van de board te nomineren. Alle tien de zetels komen beschikbaar. Nieuwe leden zullen tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van aanstaande juli worden benoemd.