Icahn zegt dat hij niet langer noodzaak ziet voor een investeerder die ook activist is in de board of directors van Yahoo. Hij prijst wel de deal die Yahoo-ceo Carol Bartz heeft gesloten met Microsoft. Volgens Icahn levert dat het bedrijf veel voordeel op, op de langere termijn.

De aandeelhouder heeft door zijn investering in Yahoo enkele miljoenen verloren. Hij heeft begin september zijn belang in het bedrijf nog verminderd van 5,5 naar 4,5 procent door 12,7 miljoen aandelen van de hand te doen. Dat leverde hem tegen een beurskoers van nog geen 15 dollar weliswaar 180 miljoen dollar op, maar hij heeft eerder veel ingekocht toen de koers rond de 25 dollar lag.

Verkoop aan Microsoft

Icahn heeft lange tijd aangestuurd op de verkoop van Yahoo aan Microsoft. Tussentijds heeft hij zelfs een eigen voorstel ingediend, waarbij de zoekmachine naar de Windows-producent zou gaan en de overige activiteiten naar de miljardair zelf. Die bedrijfsonderdelen zou hij dan wel drastisch reorganiseren.

Het bestuur van Yahoo is flink onder druk gezet door de activistische belegger. Hij heeft ook het vertrek geëist van ceo en oprichter Jerry Yang, die eind vorig jaar opstapte. Uiteindelijk heeft de directie hem gedreigd met een gifpilconstructie.

Overstap op Bing

Eind juli tekenden Yahoo en Microsoft een zoekdeal Daarbij laat Yahoo de eigen zoektechnologie vallen en stapt het over op de Bing-zoekmachine van Microsoft. Verder dient het noodlijdende internetbedrijf als online advertentieverkoper voor Microsoft.