Imatec beschuldigt de computerfabrikant uit Cupertino ervan drie patenten te hebben geschonden die exclusief zijn toegekend aan Hanoch Shalit, de topman en bestuursvoorzitter van Imatec.

Apple zou de vindingen van Shalit hebben toegepast in Color Sync, de technologie voor kleurmanagement op Macintosh- en Windows-computers. Color Sync zorgt ervoor dat de kleuren die op een beeldscherm staan ook op papier komen te staan, als ze op een printer worden afgedrukt.

Volgens een aanklacht die is ingediend bij de rechtbank in New York gaat het om patenten die zijn gegeven op videoweergave en tint- en kleurenreproductie. Imatec eist dat Apple de toepassingen van de vindingen in zijn software staakt. Dat moet met onmiddellijke ingang gebeuren, in afwachting van een definitief vonnis door de rechter.

Imatec ontwikkelt en verkoopt eigen technologie voor kleurencalibratie. De software wordt gebruikt in medische fotografie, grafische kunst, computers, film, televisie en video.

Een woordvoerder van Apple bevestigt de aanklacht, die eind februari al blijkt te zijn ingediend. De beschuldigingen hebben geen enkele grond, aldus Cupertino.

Aanklachten wegens patentschendingen zijn schering en inslag in de Amerikaanse computerindustrie. Veel processen lopen op niets uit of worden om de hoge kosten van een jarenlang slepende procedure te voorkomen zonder tussenkomst van de rechter geschikt.

Apple zelf heeft in de jaren tachtig verwoed strijd gevoerd tegen Microsoft, dat elementen uit het MacOS zou hebben afgekeken voor de ontwikkeling van Windows.

In de overeenkomst die Apple en Microsoft vorig jaar sloten is afgesproken om alle uitstaande claims te laten vervallen.