Deze beschuldiging uit het Amerikaanse bedrijf XPRT Ventures, dat eerder PayPal inzage heeft gegeven in zijn gepatenteerde technologie voor e-commerce. Die inzage was vertrouwelijk, maar PayPal heeft de technologie vervolgens bewust en moedwillig verwerkt in zijn eigen betaalsysteem. Claimt de aanklager.

PayPal-overname

XPRT stelt verder dat het eBay eigenlijk op het idee heeft gebracht om PayPal over te nemen. In 2001 heeft het namelijk geprobeerd zijn technologie aan eBay te verkopen en daarvoor vergaderingen gehad en demonstraties gegeven. XPRT kreeg daarop niets te horen, waarna eBay in 2002 plots besloot PayPal te kopen. Het bezit van een eigen betaalsysteem zou immers de kosten voor het gebruik van andere betaalsystemen flink verlagen.

"eBay's bekendheid met de vertrouwelijke informatie die is aangeleverd door de uitvinders heeft eBay in staat gesteld de voordelen te zien als het PayPal's betaalplatform zou kopen, aanpassen en integreren met zijn eigen e-commerce platform", aldus de aanklacht. "eBay wist ook, of had moeten weten, dat een dergelijke aanpassing en combinatie de door de uitvinder aangevraagde patenten schendt."

3,8 tot wel 11,4 miljard

Vervolgens heeft eBay in 2003 zelfs een eigen patentaanvraag voor diezelfde technologie ingediend. Volgens de advocaat van XPRT is die aanvraag meerdere malen afgewezen door het Amerikaanse patentenbureau, juist op basis van de XPRT-patenten. Die zijn twee jaar eerder toegewezen dan eBay's 'Method and System to Automate Payment for a Commerce Transaction'.

Het bedrijf claimt inbreuk op in totaal zes patenten voor e-commerce, die in groot lettertype worden weergegeven op de verder volledig lege site van XPRT. De eis voor schadevergoeding heeft een minimum van 3,8 miljard, maar het bedrijf is volgens de Britse ict-nieuwssite The Register uit op compensatie van wel 11,4 miljard dollar. eBay zegt de beschuldigingen te bestuderen, maar stelt al wel dat die geen grond hebben. "We zullen ons fel verdedigen", verklaren Amerikaanse woordvoerders tegenover de IDG News Service.