Uit de nieuwste kwartaalcijfers van BlackBerry-fabrikant Research in Motion (PDF) blijkt dat een miljoen klanten het platform hebben verlaten. Het aantal gebruikers van BlackBerry-diensten is nu nog 79 miljoen, meldt RIM in het financiële rapport. Dat waren er vorig kwartaal nog 80 miljoen (PDF), toen de fabrikant nog een lichte groei noteerde.

Minder slecht dan verwacht

De smartphoneproducent heeft 47 procent minder omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Netto heeft het Canadese RIM dit kwartaal 9 miljoen Amerikaanse dollar verdiend, tegenover 256 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf zit al langer in een neerwaartse spiraal, maar heeft goede hoop voor de toekomst dankzij het nieuwe BlackBerry 10 dat op 30 januari officieel onthuld zal worden.

Het financiële derde kwartaal van RIM liep tot 1 december. Omdat de nieuwe toestellen pas in februari zullen verschijnen, betekent dit waarschijnlijk ook ellende voor het vierde kwartaal van RIM.

Toch presteerde RIM beter dan verwacht. Analisten op Wall Street hadden een waardedaling voorspeld van 35 dollarcent per aandeel, maar RIM kwam uit op een verlies van 22 cent per aandeel. Ook heeft het bedrijf ondanks de misère nog 6,9 miljoen BlackBerry's uitgeleverd en 255.000 Playbooks.

BlackBerry 10 moet RIM redden

De fabrikant hoopt een vliegende start te maken door van de meet af aan 70.000 apps mee te leveren in BlackBerry's App World. Het nieuwe toestel zou BlackBerry Z10 gaan heten en is een volledig touch-apparaat. BlackBerry is groot geworden met zijn toetsenbordjes, maar die zijn de laatste jaren met de komst van iPhones en Android-toestellen sterk verminderd in populariteit.

Overigens zou de Z10 ook in een variant verschijnen met toetsenbord. RIM-ceo Thorsten Heins vindt dan ook dat het volledig verlaten van toetsenborden een misstap zou zijn. In het verleden boekte RIM weinig succes met modellen als de BlackBerry Storm en Storm II die beiden geen toetsenbord hadden.