Het niet gebruiken van de frequenties van het in 2007 ingelijfde Orange is in strijd met de vergunningvoorwaarden. Aan de in 2000 verkregen frequenties hangt de verplichting om een netwerk uit te rollen.

Als T-Mobile over drie maanden nog steeds de voorwaarden schendt, dan moet de operator opnieuw een dwangsom van 5 miljoen euro betalen. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 40 miljoen euro.

Onder protest

Al in november 2009 dreigde het Agentschap met hoge dwangsommen. Daarop beloofde T-Mobile onder protest te voldoen aan de wensen van het Agentschap.

Uit gedetailleerde metingen die het Agentschap tussen februari en april 2010 uitvoerde, blijkt dat er nog steeds niet wordt voldaan aan de voorwaarden. "Ze hebben weliswaar verbeteringen doorgevoerd, maar deze zijn niet voldoende gebleken", zegt Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

T-Mobile maakt bezwaar

T-Mobile zal de beslissing van het Agentschap aanvechten, vertelt een woordvoerder van de operator. "Wij maken bezwaar tegen de interpretatie van de overheid van de licentievoorwaarden. Wij gebruiken beide licenties al, maar de overheid eist dat wij dit doen met gescheiden diensten. Daar zijn wij het principieel niet mee eens."

"In november hebben wij onder protest toch aan ons netwerk gebouwd omdat het veel geld zou kosten als wij niet aan de eisen zouden voldoen. Maar bij de eerste meting waren wij er bijna. Alleen op een paar punten sprong de dienst terug van de Orange-frequentie op de T-Mobile-frequentie. Daarom hebben wij de test niet gehaald."

Slecht bereik

De boete van het Agentschap volgt op de nu al wekenlange problemen op het netwerk van T-Mobile. Mobiel internet, maar ook telefonie valt op veel plaatsen regelmatig weg, wat de operator op fikse kritiek heeft komen te staan.

T-Mobile gaat gedupeerde klanten compenseren voor de overlast. Maar de Consumentenbond en de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) vinden de geboden schadevergoeding onvoldoende.